Kraljevski dvor Švedske odgovorio na pismo Majki Srebrenice

Delegacija odlazi u Švedsku gdje će 10. decembra, kada Handke bude primao nagradu, poslati poruku cijelom svijetu (Anadolija)

Švedski kraljevski dvor odgovorio je na pismo koje im je uputila Munira Subašić, predsjednica Udruženja Majke enklave Srebrenica i Žepa, u kojem se, prema riječima Subašić, navodi kako majke podržava u njihovoj borbi.

Subašić je u izjavi za Anadoliju prije putovanja u Švedsku u subotu ispred Međunarodnog aerodroma u Sarajevu podsjetila kako, kada je čula da je Peter Handke, koji je poznat i po negiranju genocida u Srebrenici, dobitnik Nobelove nagrade za književnost, uputila pismo švedskom kraljevskom dvoru.

“Željela sam da ih upoznam o nepravdi koja se dešava na početku 21. vijeka. Tako da sam dobila odgovor na ovo pismo. Kraljevska porodica je odgovorila na moje pismo”, rekla je Subašić.

“U pismu stoji da oni znaju šta se desilo u Srebrenici i da podržavaju presude Haškog tribunala i sve presude koje su se desile od 1993. pa nadalje”, rekla je Subašić.

Podsjetila je kako je kraljevsku porodicu pozvala na posjetu Srebrenici i da je u odgovoru navedeno kako je nekad u budućnosti planiraju posjetiti.

“Navode da oni znaju s kakvim bolom se mi majke nosimo, da su uz nas, da nas podržavaju u našoj borbi… Nije bitan sadržaj pisma, bitno je da je moje pismo koje sam poslala, probudilo osjećaje same kraljice i da je ona meni na njega odgovorila. To je meni važno i to što mi znamo da taj koji je dobio Nobelovu nagradu 25 godina negira genocid, vrijeđa majke i da su mu uzor Mladić, Karadžić, Milošević…”, rekla je Subašić.

‘Handke postao još ponosniji na uvrede’

Dodala je kako veća delegacija danas odlazi u Švedsku gdje će 10. decembra, kada Handke bude primao nagradu, poslati poruku cijelom svijetu.

“(Poručit ćemo) da je svijet nepravedan prema nama muslimanima u BiH, prema svim muslimanima u cijelom svijetu, da ovo što se nama desilo nije se smjelo zaboraviti i ne smije se zaboraviti…”, rekla je Subašić.

Poručila je kako ne mrze, ali da dobro pamte.

“Pamtit ćemo i sve ono što nam se desilo i prenijet ćemo narednim pokoljenjima”, rekla je Subašić.

Podsjetila je kako je Handke na konferenciji za medije održanoj jučer pokazao da se nije promijenio i da je upravo zbog nagrade “postao snažniji i ponosniji na sve ono što radi – vrijeđa majke, negira genocid, veliča ratne zločince”.

“Svi oni koji su činili genocid i svi oni koji negiraju genocid bit će na Stubu srama”, poručila je Subašić.

Izvor: Agencije