Kraljevska pošta napravila pogrešnu markicu za godišnjicu ‘Dana D’

Marka neće biti odštampana i neće biti dio konačnog seta marki, tvrde iz Pošte (Royal Mail)

Britanska pošta izvinila se danas nakon što su historičari ustanovili da marka dizajnirana za obilježavanje “Dana D”, iskrcavanja u Francuskoj u Drugom svjetskom ratu, zapravo pokazuje američke trupe koje su se iskrcale hiljade kilometara dalje, prenio je Tanjug.

Marka, dio serije od 11 komada za obilježavanje iskrcavanja u junu 1944, bila je dio specijalnog programa za 2019. godinu za prikazivanje “Najbolje iz Britanije”, piše Reuters.

“Izdavanje marke predstavljat će odavanje počasti svima koji su učestvovali, a koristit će se slike iz tog dana”, saopćila je Kraljevska pošta prije nego što je greška otkrivena.

Marka nije odštampana

Međutim, nakon prvog pregleda marke postavljene na Twitter-nalog Kraljevske pošte historičari i drugi stručnjaci naveli su da ona ustvari pokazuje američke trupe koje su se iskrcale u maju 1944. u Holandskoj Novoj Gvineji, današnjoj Indoneziji, a što nema veze s iskrcavanjem na “Dan D”.

“Iskreno se izvinjavamo što je u prvom pregledu specijalnih marki 2019. uvrštena marka koja je nepravilno povezana s Danom D”, navela je Kraljevska pošta na Twitter-nalogu, te poručila:

“Marka nije odštampana i želimo uvjeriti naše mušterije da ta slika neće biti dio konačnog seta marki.”

Izvor: Agencije