Kraljevska porodica demantira navode o princu

Neimenovana žena kaže da ju je Epstein primoravao na seks s princom Andrewom (EPA)

Bakingemska palača danas je drugi put izdala saopćenje u kojem je “nedvosmisleno demantirala” insinuacije o Andrewu, princu od Yorka, 54-godišnjem srednjem sinu kraljice Elizabete, prema kojima je učestvovao u “nedoličnim radnjama s maloljetnicama”.

Prvo saopćenje da su insinuacije o nedoličnom ponašanju princa Andrewa netačne Buckinghamska palača izdala je u petak, prenio je AP. 

Te insinuacije su se pojavile u sudskim spisima vezanim za proces protiv američkog finansijera Jeffreyja Epsteina.

U podnesku sudu na Floridi neimenovana žena tvrdi kako ju je Epstein, kada je bila mlađa od 18 godina (između 1999. i 2002), primoravao na seks s princom Andrewom u Londonu, New Yorku i na svom privatnom karipskom otoku.

Palača ne ulazi u detalje slučaja

U prethodnom saopćenju Bakingemske palače stoji da su ove insinuacije “u vezi s dugotrajnim procesom koji se još vodi u Sjedinjenim Američkim Državama i u kojem princ od Yorka nije stranka”. Zbog toga Bakingemska palača ne namjerava ulaziti u detalje slučaja.

Samo objavljivanje ovog saopćenja, međutim, neuobičajeno je jer britanski kraljevski zvaničnici obično ne komentiraju takve insinuacije, navodi AP.

Epstein je 2008, na osnovu nagodbe kojom je priznao djelo, već osuđen na zatvorsku kaznu zbog seksa s druge dvije maloljetnice.

Njihovim optužbama sada je pred sudom u West Palm Beachu na Floridi pridodana i ova nova, u čijim se dokumentima spominje i ime britanskog princa, koji, međutim, nije označen kao stranka u postupku, niti je protiv njega podignuta bilo kakva optužnica.

Ovo nije prvi put da se princ Andrew našao u žiži interesovanja zbog prijateljstva s Epsteinom. U julu 2011. on je morao napustiti mjesto britanskog trgovinskog ambasadora zbog kontroverznih veza s dotičnim milijarderom.

Izvor: Agencije