Oglasi

'Kralj tune' platio džinovsku ribu tri miliona dolara

Cijena koju je platio Kiyoshi Kimura dva puta je veća u poređenju s dosadašnjim rekordom iz 2013. godine od 1,4 miliona dolara.

'Kralj tune' platio 3,1 milion dolara za ribu tešku 278 kilograma

Japanski poduzetnik Kiyoshi Kimura, čiji je nadimak "Kralj tune" i koji se bavi proizvodnjom sušija, platio je rekordnu sumu od 3,1 miliona dolara za džinovsku tunu na prvoj ovogodišnjoj aukciji na novoj ribljoj pijaci u Tokiju.

Kimura je kupio plavu tunu, koja spada u ugrožene vrste, a teška je 278 kilograma, prenose britanski mediji.

Riba ove veličine bi, u uobičajenim okolnostima van aukcije, bila prodana za gotovo 60.000 dolara, ali današnji rekord djelomično ima veze sa statusom "Kralja tune" i umnogome doprinosi publicitetu Kimure i njegove suši imperije.

Prva aukcija u Novoj godini

"Kupio sam dobru tunu. Cijena je veća nego što sam očekivao, ali se nadam da će naši potrošači uživati u ovoj izvrsnoj tuni", rekao je Kimura nakon aukcije.

Cijena koju je platio dva puta je veća u poređenju s dosadašnjim rekordom iz 2013. godine od 1,4 miliona dolara, a koji je također zabilježio Kimura.

On je bio najveći ponuđač na novogodišnjim aukcijama u proteklih sedam godina.

Trgovci na veliko i vlasnici kompanija koje se bave proizvodnjom sušija često izdvajaju velike sume novca za najbolju ribu na prvoj aukciji u Novoj godini, koja se održava prije zore.

Izvor: Al Jazeera i agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.