Oglasi

Kralj Salman: Saudijska Arabija spremna suočiti se s napadima

Svjetske vlade pozvane su da se suoče s napadom na najveću saudijsku i svjetsku rafineriju.
Napad, kako je navedeno iz najveće svjetske rafinerije, neće utjecati na javnu ponudu dionicaReuters - Arhiva

Saudijski kralj Salman rekao je da je Rijad u stanju suočiti se s posljedicama napada na najveću saudijsku i svjetsku rafineriju.

U saopćenju izdanom nakon sastanka Vijeća ministara Saudijske Arabije navodi se da je kabinet pregledao štetu koja je napravljena napadom na instalacije Aramca i pozvao svjetske vlade da se s njima suoče, "bez obzira na njihovo porijeklo".

U saopćenju se navodi da je "kukavički" napad na naftna postrojenja Saudijske Arabije nastavak "napada koji se ponavljaju" na vitalne instalacije.

Poziv kuvajtskog ministra

"Napad je ugrozio slobodu otpreme i utjecao na stabilnost globalnog ekonomskog rasta", navodi se u saopćenju, kako su prenijeli svjetski mediji.

Napad, kako je navedeno iz najveće svjetske rafinerije, neće utjecati na javnu ponudu dionica.

Kuvajtski ministar vanjskih poslova Sabah al-Khalid al-Sabah pozvao je oružane snage njegove zemlje da budu na oprezu nakon tenzija u regiji, prenijela je državna novinska agencija KUNA.

Također je naveo da oružane snage trebaju biti spremne usprotiviti se svakom incidentu koji bi mogao destabilizirati regiju.

Dodao je da Kuvajt podržava Saudijsku Arabiju nakon napada.

Izvor: Al Jazeera i agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.