Kralj Salman odobrio radne dozvole Jemencima

Dok koalicija na čelu sa Saudijskom Arabijom nastavlja vojne operacije u Jemenu, kralj Salman odobrio je izdavanje radnih dozvola jemenskim imigrantima koji se nalaze u Saudijskoj Arabiji.

Saudijske vlasti za njih koriste termin „nepoznati”. Uglavnom su nezaposleni i skrivaju se od imigracijskih službi.

Broj ilegalnih imigranata iz Jemena u Saudijskoj Arabiji procjenjuju se na pola miliona. Konačno imaju priliku legalizovati svoj status. Razlog je humanitarne prirode i prouzrokavan je ratom u Jemenu.

U martu je koalicija na čelu sa Saudijskom Arabijom pokrenula zračnu vojnu operaciju  protiv pobunjenika pokreta Husi.

Cilj operacije je povratak na vlast legitimnog predsjednika Abdu Rabbu Mensura Hadija nakon vojnog puča pripadnika pokreta Husi.

Stotine civila su poginule, a hiljade bile prisiljene napustiti svoje domove.

Hrani deset članova porodice

Saudijske vlasti procjenjuju da svaki mjesec do 30.000 Jemenaca stiže na teritoriju Saudijske Arabije.

Većina ih bježi od ratnih razaranja. Saudijska Arabija navodi da je postupak legalizacije bratska gesta prema narodu Jemena.

“Pobjegli smo iz Jemena zbog teških uslova života, ali ni ovdje nije bolja situacija. Ne možemo ostvariti nikakva prava. Živim ovako već 13 godina i hranim deset članova porodice. Inicijativa kralja Selmana je vrlo dobra za nas“, kaže Ali al-Hamzi, jemenski imigrant.

Ali ponekad pomaže prodavačima voća na lokalnoj tržnici. Većinu vremena provodi na ulici u potrazi za bilo kakvim poslom.

Slično kao i Ali, i Mojeeb Radhwan pokušava nekako zaraditi za život.

“Situacija je teška. Ukoliko imate novca, možete kupiti boravišnu dozvolu za 20.000 saudijskih rijala. Ili se nastaviti sakrivati kao ilegalni imigrant“, tvrdi Radhwan.

Godišnje šalju 1,4 miliona dolara

Mojeeb i Ali kažu da imaju nešto zajedničko, a to je briga o članovima porodice koji su ostali u Jemenu.

Ovo je prilika da svaki jemenski imigrant u Saudijskoj Arabiji legalno radi. Korist od toga imat će i njihove porodice u Jemenu.

UN kaže da oko milion Jemenaca legalno radi u Saudijskoj Arabiji. Oni godišnje svojim porodicama u Jemen pošalju do 1,4 milijarde dolara.

„Ovaj iznos čini 4,2 posto BDP-a u zemlji u kojoj više od 50 posto stanovništva živi ispod granice siromaštva“, izvještava iz Rijada Mohamed Vall.

Dodatnih pola miliona ilegalnih imigranata također šalje znatno manje količine novca.

Odluka kralja Selmana će vjerojatno poboljšati njihov ekonomski status, a njihovim porodicama u Jemenu omogućiti veće šanse za preživljavanje.

Izvor: Al Jazeera