Kralj Salman: Iran od Homeinijeve revolucije nosi zastavu globalnog terorizma

Ističući kako Saudijska Arabija nema nikakvih problema sa iranskim narodom, kralj Salman je kazao kako je problem iranski režim (Reuters)

Saudijski kralj Salman bin Abdulaziz izjavio je kako Iran od Homeinijeve revolucije do sada nosi zastavu globalnog terorizma, javlja Anadolija.

U Saudijskoj Arabiji se održava Američko-islamski samit na kojem učestvuje predsjednik SAD-a Donald Trump i delegacije više od 50 zemalja islamskog svijeta, a domaćin samita kralj Salman je u uvodnom govoru oštro kritikovao vlasti Irana.

“Iran je odbio sve naše inicijative koje smo u duhu dobrosusjedstva nudili. Na tu našu dobronamjernost je odgovarao populističkom retorikom i terorističkim aktivnostima. Nipodaštavajući dobronamjernost drugih, Iran se miješao u unutrašnje stvari zemalja u susjedstvu“, kazao je Salman.

Ističući kako Saudijska Arabija nema nikakvih problema sa iranskim narodom, kralj Salman je kazao kako je problem iranski režim koji, kako je kazao, saudijsku šutnju smatra slabošću, a saudijsku mudrost uzmicanjem unazad.

Saudijski kralj također je poručio kako je u borbi protiv radikalizama neophodna saradnja svih, jer se radi o prijetnji globalnom miru i sigurnosti.

Trumpove poruke

“Danas smo ovdje okupljeni kao delegacije 55 zemalja sa ukupnom populacijom od 1,5 milijardi ljudi i ovo su naši važni partneri u borbi protiv radikalizama i terorizma, a u konačnici i u borbi za uspostavu globalnog mira“, kazao je Salman.

Prisutnima na samitu se obratio i američki predsjednik Trump koji je pozvao muslimanske zemlje da se “iskreno suprotstave svim oblicima ekstremističkih ideologija i terorističkim grupama”.

Trump je poručio liderima arapskih i muslimanskih zemalja da moraju protjerati teroriste iz bogomolja i zajednica.

“Svaka zemlja se mora pobrinuti da teroristi ne dobiju ni komad teritorije za sebe“, poručio je Trump i borbu protiv ekstremizma nazvao “borbom između dobra i zla“.

Trump je u prvu inozemnu posjetu Saudijskoj Arabiji započeo u subotu, a danas je učestvovao na samitu sa liderima arapskih i muslimanskih zemalja. 

Izvor: Agencije