Kralj imenovao socijalističkog lidera mandatarom španske vlade

Mandataru će biti potrebno možda i mjesec dana za formiranje vlade (EPA)

Španski kralj Felipe Šesti imenovao je socijalističkog lidera Pedra Sancheza za mandatara koji će voditi pregovore sa političkim strankama kako bi se oformila vlada, saopćio je predsjednik donjeg doma španskog parlamenta Patxi Lopez.

Lopez je, poslije kratkog sastanka sa kraljem, rekao da će Sanchezu biti potrebno najmanje tri sedmice, a možda i mjesec dana, prije prvog glasanja u parlamentu o povjerenju novoj vladi, prenosi Tanjug agenciju Reuters.

U skladu sa španskim ustavom, rok od dva mjeseca za formiranje vlade stupa na snagu čim parlament prvi put glasa, a ukoliko taj rok istekne, raspisuju se novi izbori, navodi britanska agencija.

Rajoy odbio mandat

Kralj Felipe Šesti je prošle sedmice počeo drugu rundu pregovora sa španskim političkim liderima u ponovnom pokušaju da nađe mandatara za novu vladu poslije prošlomjesečnih izbora na kojima nijedna stranka nije dobila dovoljno glasova da vlada sama.

Kralj je bio prinuđen da ponovo počne da traži mandatara pošto je odlazeći premijer Mariano Rajoy iznenadio mnoge odbivši mandat i saopćivši da odustaje od formiranja vlade.

Njegova vladajuća Narodna stranka desnog centra je osvojila najviše glasova, ali nije dobila parlamentarnu većinu.

Španci su tako dobili parlament koji je po ocjenama posmatrača najviše podijeljeni u historiji te zemlje, a međustranački pregovori narednih dana će odrediti i da li će Španija dobiti vladu koja bi mogla odustati od nepopularnih mjera štednje ili će krenuti u nove izbore.

Izvor: Agencije