Kralj Abdullah: Rat SAD-a i Irana donio bi haos

Abdullah II odbio je reći hoće li eventualna aneksija ugroziti mirovni sporazum Jordana i Izraela (EPA)

Rat između SAD-a i Irana donio bi “neizrecivi haos” u svijetu, upozorio je u srijedu jordanski kralj Abdullah II u govoru evropskim zastupnicima o napetostima koje ključaju širom Bliskog istoka.

Iako su Washington i Teheran trenutno u pat-poziciji nakon osvetničkih vojnih akcija tokom protekle dvije sedmice, kralj je poručio Evropskom parlamentu da opasnost nije prošla.

“Šta ako sljedećeg puta nijedna od strana ne uzmakne s ruba ponora, gurajući sve nas u neizrecivi haos? Sveobuhvatni rat ugrožava stabilnost cijele regije”, kazao je on, prenosi Fena, pozivajući se na AFP.

Sektaško nasilje i suparništvo velikih 

“Štaviše, to riskira masovne prekide kompletnih globalnih ekonomskih tokova i tržišta i prijeti ponovnim izbijanjem terorizma širom svijeta”, izjavio je kralj.

Današnja izjava jedno je u nizu upozorenja kralj Abdullaha, prozapadnog čelnika, čija je zemlja raj relativne stabilnosti na Bliskom istoku razdiranom sukobima brojnih lokalnih snaga, iza kojih stoje regionalne i svjetske sile, sektaškim nasiljem i suparništvom među silama unutar i izvan regije.

Tražeći snažnije čelništvo i “strpljivost” u bavljenju napetostima, Abdullah je izrazio zabrinutost zbog događanja u Siriji i Iraku.

“Šta ako Sirija ostane talac globalnih suparništava i zarobljenica svog građanskog rata? Šta ako vidimo ponovno pojavljivanje [oružane grupe] Islamske države Irak i Levant i Sirija postane lansirna rampa za napade u ostatku svijeta?”, upitao je on.

Previranja u Iraku, kazao je, riskiraju vraćanje te zemlje u “začarani krug sukoba”.

Također se osvrnuo na Libiju, jednu od gorućih vanjskopolitičkih tema s kojima se suočava Evropska unija, skupa s Iranom.

‘Šta ako Libija postane nova Sirija?’

“Šta ako Libija potone u sveobuhvatni rat i na kraju se pretvori u propalu državu? Šta ako Libija postane nova Sirija, samo mnogo bliže kontinentu koji svi vi nazivate svojim domom?”, upitao je on, rekavši da se takvim scenarijima treba baviti kako bi se spriječilo da postanu realnost.

Jordanski kralj, koji nosi tradicionalnu titulu čuvara svetih muslimanskih i jevrejskih lokacija u Jerusalemu, u govoru zastupnicima također je rekao da Izrael pokušava “nametnuti nezamislivo rješenje” u svojim odnosima s Palestincima, dok blijede nade u dvodržavno rješenje tog sukoba, koje podržava međunarodna zajednica.

Kazao je da se izraelska izgradnja naselja na okupiranim palestinskim teritorijama i njegov “nemar prema međunarodnom pravu” moraju uzeti u obzir “jer jedna zemlja okreće leđa svom susjedstvu, produbljujući podjele među narodima i vjerama širom svijeta”.

Izvor: Agencije