Krajnjoj ljevici i desnici najviše glasova u Tiringiji

Moguća je i manjinska vlada, na čelu sa sadašnjim premijerom Bodom Ramelowom (EPA)

Na izborima u istočnonjemačkoj saveznoj pokrajini Tiringiji stranke krajnje ljevice i desnice u nedjelju su osvojile najviše glasova, dok su stranke demokršćansko-socijaldemokratske vlade Angele Merkel pretrpjele teške gubitke.

Izborni povjerenstvo u Erfurtu, pozivajući se na privremene rezultate izbora, Ljevica je pobjednik izbora, a iza nje slijedi nacionalno-konzervativna Alternativa za Njemačku (AfD), prenosi Hina.

“Prema privremenim službenim rezultatima stranka Ljevica je osvojila 31 posto glasova, AfD je dobila 23,4 posto, Kršćansko-demokratska unija (CDU) 21,8 posto, Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD) 8,2 posto, Zeleni 5,2 te Liberalno-demokratska stranka Njemačke (FDP) pet posto glasova”, priopćilo je izborno povjerenstvo.

Ovaj rezultat nije dovoljan za nastavak rada dosadašnje vladajuće koalicije Ljevice, SPD-a i Zelenih na čelu s premijerom Bodom Ramelowom iz stranke Ljevica tako da je trenutno potpuno neizvjesno koja politička konstelacija će sljedećih pet godina vladati ovom istočnonjemačkom saveznom pokrajinom.

Moguća i manjinska vlada

Zbog političke blokade, sve se češće spominje mogućnost manjinske vlade na čelu sa strankom Ljevica.

No, Ljevica je signalizirala spremnost za koalicijske pregovore s CDU-om.

“Svi demokrati moraju biti u stanju međusobno razgovarati”, rekao je Ramelow.

Stranka Ljevica, koja je dijelom nasljednica bivše istočnonjemačke režimske Socijalističke stranke jedinstva, prema procjenama analitičara, za svoj uspjeh u Tiringiji može zahvaliti glavnom kandidatu i aktualnom premijeru Bodi Ramelowu, koji je kao prvi premijer neke savezne pokrajine prije pet godina preuzeo vladu.

Situacija u Tiringiji je gospodarski povoljnija nego u ostatku istočne Njemačke, što se smatra i razlogom uspjeha premijera Ramelowa u ovoj saveznoj pokrajini.

I dok se Ramelow smatra predstavnikom umjerenog krila unutar svoje stranke, glavni kandidat AfD-a Bjoern Hoecke poznat je kao vođa ekstremnog krila nacionalno-konzervativne stranke.

Rezultat bi se mogao odraziti na saveznu vladu

Procjenjuje se da će Hoeckeov uspjeh u Tiringiji tu stranku natjerati na daljnje okretanje udesno.

Nakon što je CDU na izborima za lokalne parlamente u Saskoj i Brandenburgu početkom rujna doživio teške gubitke, procjenjuje se da bi to moglo povećati pritisak na novu predsjednicu stranke Annegret Kramp-Karrenbauer, koja je prošlog prosinca od Angele Merkel preuzela vodstvo stranke i slovi kao njezina nasljednica na poziciji kancelarke.

Novi gubitak glasača mogao bi rasplamsati i unutarstranačku borbu unutar CDU-a za premoć u stranci.

Loš rezultat stranaka koje tvore demokršćansko-socijaldemokratsku vladu Angele Merkel mogao bi povećati i pritisak na koalicijsku vladu i pojačati zahtjeve unutar SPD-a u kojem se krilo koje traži izlazak iz koalicije s CDU-om smatra da birači SPD-a kažnjavaju zbog suradnje s CDU-om.

Izvor: Agencije