Krajišnici moraju pokazati diplome

Osnovni ciljevi provjere vjerodostojnosti diploma su da se vrati i ojača povjerenje građana u institucije Unsko-sanskog kantona (Ustupljeno Al Jazeeri)

Proces provjere diploma u javnom sektoru Unsko-sanskog kantona već je dao rezultate, a trebao bi u narednih nekoliko mjeseci u potpunosti biti završen. Iz Vlade Unsko-sanskog kantona ističu kako su do sada pronađene 22 diplome koje su proslijeđene Sektoru kriminalističke Policije koja trenutno sprovodi predistražne radnje i provjere u cilju utvrđivanja elemenata krivičnog djela.

“Zaključkom Vlade Unsko-sanskog kantona  od prvog oktobra 2019.godine, prihvaćena je Inicijativa Radnog tijela Vlade Unsko-sanskog kantona za provjeru diploma uposlenih u kantonalnim ministarstvima i drugim tijelima kantonalne uprave kao što su javne ustanovame, zavodi, direkcije i drugi organi čiji je osnivač Unsko-sanski kanton ili se finansiraju iz Budžeta Unsko-sanskog kantona, javnim preduzećima i privrednim društvima Unsko-sanskog kantona sa većinskim vlasničkim kapitalom.”, pojasnila nam je Šejla Šarić, koordinator Radnog tijela za borbu protiv korupcije pri Vladi Unsko-sanskog kantona.

Dodaje, kako su osnovni ciljevi provjere vjerodostojnosti diploma su da se vrati i ojača povjerenje građana u institucije Unsko-sanskog kantona, te da se otklone bilo kakve sumnje i nedoumice o vjerodostojnosti diploma u Unsko-sanskom kantonu za gore navedene institucije.

“Vlada Unsko-sanskog kantona će na ovaj način po prvi put izvršiti provjeru svih diploma za sve uposlene u institucijama u kojima je ona osnivač, ili se finansiraju iz budžeta, što će dovesti do egzaktne informacije da li unutar institucija postoje uposlenici koji imaju nevjerodostojne diplome za poslove koje obavljaju. Sektoru kriminalističke policije Uprave policije Unsko-sanskog kantona do 06.03.2020.godine, proslijeđene su 22 diplome za koje nije stigla potvrda da su vjerodostojne”, kaže Šarić.

Žele otklonuti sumnje

Istim putem zaputila se i Gradska uprava Grada Bihaća koja je, na osnovu zaključka koje je donijelo Gradsko vijeće, nedavno pokrenula proceduru provjere diploma oko 200 uposlenih u ovom organu lokalne samouprave, kao i svim javnim ustanovama kojima je Grad osnivač.

“S obzirom na dešavanja u Federaciji, Kantonima, pa i pojedinim općinama i gradovima, a vezano za određen broj nevjerodostojnih diploma zaposlenih u tim institucijama, gradonačelnik Grada Bihaća je početkom ove godine odlučio da se pokrene postupak provjere vjerodostojnosti diploma. Početkom februara ove godine, gradonačelnik je donio Upustvo za provjeru diploma u institucijama Grada Bihaća kojim se utvrđuje metodologija provjere vjerodostojnosti diploma, nakon čega je gradonačelnik svima uputio akt u kojem se traži provjera vjerodostojnosti diploma zaposlenih u tim institucijama. Cilj ove odluke jeste vraćanje povjerenja građana u institucije Grada Bihaća, otklanjanje bilo kakve sumnje i nedoumice o vjerodostojnosti diploma u Bihaću, te slanje snažne poruke opredjeljenosti gradonačelnika za efikasnu i angažiranu borbu protiv korupcije”, kaže Sinha Kurbegović ispred Gradske uprave Grada Bihaća.

Za sve one koji su u slučaju vjerodostojnosti diploma prekršili zakon, uslijedit će i sankcije. Međutim, na putu realizacije ovog projekta i otkrivanja lažnih diploma u lokalnim i kantonalnim javnim ustanovama, ispriječio se dodatni problem administrativne prirode. Ali, prema informacijama koje smo dobili u Vladi Unsko-sanskog kantona to neće spriječiti niti usporiti proces provjere koji bi trebao na vrijeme biti okončan.

“Rok za izvršenje provjera vjerodostojnosti diploma je šest mjeseci. Na Rektorskoj konferenciji održanoj dana krajem oktobra 2019. godine u Zenici, javnim univerzitetima predloženo je utvrđivanje visne naknade od najmanje 100,00 KM na ime provjere vjerodostojnosti diploma. Tako da pojedini univerziteti kao što su Univerzitet Džemal Bijedić u Mostaru i Univerzitet u Bihaću, traže uplatu od 100,00 KM, dok Univerzitet u Banja Luci za to traži 50,00 KM. U toku su aktivnosti prevlazilaženja ovih problema. Nakon isteka roka koji je dat institucijama da izvrše provjere vjerodostojnosti diploma javnost će biti upoznata sa rezultatima provjere.” istakla je Šarić ispred Vlade Unsko-sanskog kantona.

Predviđena i kazna zatvora

Prema Upustvu koje je donio Šuhret Fazlić gradonačelnik Grada Bihaća, institucije čiji osnivač je Grad obavezne su da na kraju svakog mjeseca dostavljaju gradonačelniku informaciju o izvršenim provjerama.  Radi se o podacima kao što je broj zaposlenih za koje je tražena provjera u tom mjesecu, broj ustanova kojima su upućeni obrasci, te podaci o eventualnim zastojima i problemima u dostavljanju podataka.

“Po okončanju cjelokupnog postupka provjere trebaju dostaviti konačni izvještaj koji će gradonačelnik objediniti u formi izvještaja i prezentirati ga Gradskom vijeću. Ukoliko se u toku postupka vršenja kontrole diploma pojavi eventualna sumnja na postojanje nevjerodostojne diplome institucije su dužne obavijestiti gradonačelnika, koji će se nakon toga obratiti nadležnim institucijama kao što su Inspekcija i Uprava policije,  te shodno njihovim odlukama dalje postupati. Očekuje se da bi se cijeli postupak trebao završiti do juna ove godine, a za sad nemamo nekih preliminarnih informacija. Prve informacije očekujemo krajem marta mjeseca kada budu dostavljene prve informacije”, pojasnila je Kurbegović.

Prema krivičnim zakonima oba entiteta Bosne i Hercegovine za ovaj prekršaj predviđena je zatvorska kazna do pet godina, dok u iznimnim slučajevima može biti izrečena i novčana kazna.

“Ono što poslodavcu stoji na raspolaganju, jeste tzv. vanredni otkaz, odnosno otkaz ugovora o radu bez poštivanja otkaznog roka i kao naredni korak poslje takvog jednog vanrednog otkaza, slijedi parnični postupak u kojem poslodavac traži naknadu štete., pojasnio je Nikola Findrik, profesor krivičnog prava u Bihaću.

Izvor: Al Jazeera