Kraj petogodišnje vladavine Zardarija

Zardari je na vlast došao nakon što je u bombaškom napadu u decembru 2007. ubijena njegova žena, premijerka Benazir Bhutto (EPA)

Pakistanskom lideru Asifu Aliju Zardariju u nedjelju ističe petogodišnji mandat i on odstupa sa mjesta prvog čovjeka države, čime postaje prvi demokratski izabrani predsjednik u historiji Pakistana koji je na toj poziciji proveo čitav mandat.

Zardari je na vlast došao nakon što je u bombaškom napadu u decembru 2007. godine ubijena njegova žena, pakistanska premijerka Benazir Bhutto, prenijela je agencija AP.

U nedjelju će biti održana svečana ceremonija povodom završetka Zardarijevog mandata, a njega će na mjestu predsjednika zamijeniti Mamnoon Hussain iz nove Vlade premijera Nawaza Sharifa.

Stav protiv militantnosti

Analitičari ističu da to što je Zardarijeva Vlada izdržala na vlasti čitav mandat uprkos neprijateljskom političkom okruženju treba da se zahvali samom Zardariju, kao i njegovom strogom stavu protiv militantnosti.

Sa druge strane, Zardarijevoj popularnosti je naškodilo loše upravljanje privredom, kao i činjenica da se nije izborio sa energetskom krizom u zemlji, navode poznavaoci prilika u Pakistanu.

Izvor: Agencije