Kraj evropske priče za Dinamo i Crvenu zvezdu

Nogometaši zagrebačkog Dinama i beogradske Crvene zvezde ostali su bez evropskog proljeća nakon večerašnjih poraza od Manchester Cityja (1:4) na Maksimiru i Olympiakosa u Grčkoj (0:1) u Ligi prvaka.

Šampione Hrvatske je na dno grupe C, uz poraz od „Građana“, poslala i pobjeda italijanske Atalante koja je u Ukrajini savladala Šahtar rezultatom 3:0.

„Modri“ su odlično krenuli u utakmicu protiv gostiju iz Engleske, a veliki talent i klasu pokazao je Olmo atraktivnim golom u 10. minuti za vodstvo domaćina. No, 24 minute kasnije City je poravnao preko Gabriela Jesusa i prvi dio meča je završen rezultatom 1:1.

Nastavak meča pripao je gostima, a naročito spomenutom Jesusu koji je u još dva navrata savladao domaćeg golmana Livakovića. Prvo je to uradio u 50. minuti, a potom i četiri minute kasnije kada je rezultat na maksimirskom semaforu pokazivao 1:3. U 84. na 4:1 za engleski tim povisio Foden, te tako ovjerio sudbinu klubova u grupi C.

Promašeni i realizirani penal

Pobjedom u hrvatskoj prijestolnici Manchester City je potvrdio prvo mjesto u grupi C sa 14 bodova, dok je u posljednjem kolu drugo mjesto i nastavak takmičenja u Ligi prvaka izborila Atalanta gostujućom pobjedom protiv Šahtara.

Jako vrijedan gol postigao je Castagne u 66. minuti, dok je domaćin 11 minuta kasnije ostao bez igrača – Dodo dobio crveni karton. Italijani, nošeni dobrim rezultatom i brojčanom nadmoći, došli su do drugog gola u 80. minuti, a strijelac je bio Pašalić. Treći pogodak djelo je Gosensa u petoj minuti sudijske nadoknade.

Današnji razvoj situacije na kraju je odlučio kako će ukrajinski Šahtar na proljeće igrati u Ligi Evrope, a Dinamu ostaju još domaća takmičenja.

Nešto kasnije, u Pireju je gostovala Crvena zvezda, sa nadom da će izbjeći poraz od Olympiakosa i tako ostati na trećem mjestu grupe koje vodi u Ligu Evrope.

No, promašeni penal iz 43. minute, kada je neprecizan bio Tomane, bio je signal loše sreće za Beograđane. To se obistinilo u 87. minuti kada je siguran sa bijele tačke bio El Arabi za pobjedu Olympiakosa i odlazak Grka u Ligu Evrope.

Žrijeb u ponedjeljak

Dan ranije, u eliminacijsku fazu elitnog evropskog takmičenja plasirali su se Liverpool i Napoli iz grupe E, Barcelona i Borussia Dortmund iz grupe F, Red Bull Leipzig i Lyon iz grupe G, te Valencia i Chelsea iz grupe H.

Žrijeb osmine finala na programu je u ponedjeljak, 16. decembra, a prve utakmice su na programu 18. februara naredne godine.

Timovi će biti podijeljeni u dvije grupe, nositelji i ne-nositelji, odnosno pobjednici i drugoplasirani u grupama.

Nositelji su: Barcelona (Španija), Bayern (Njemačka), Juventus (Italija), Leipzig (Njemačka), Liverpool (Engleska), Manchester City (Engleska), Paris Saint-Germain (Francuska) i Valencia (Španija)

U drugom „šeširu“ su Atalanta (Italija), Atletico Madrid (Španija), Borussia Dortmund (Njemačka), Chelsea (Engleska), Lyon (Francuska), Napoli (Italija), Real Madrid (Španija), Tottenham (Engleska).

Izvor: Al Jazeera i agencije