Krah turističke sezone u Crnoj Gori

Otvaranje granica Crne Gore za državljanje Evropske unije obradovalo je budvanske hotelijere (EPA)

Najbolji pokazatelj kraha turističke sezone u Crnoj Gori je da je za juli i august prispjelo 1,3 miliona rezervacija, a da je u istom periodu prošle godine bilo 4,6 miliona rezervacija, što je praktično 26 oposto, izjavio je suvlasnik hotelske grupe Montenegro stars Žarko Radulović.

Kazao je da su očekivanja ove sezone 20 do 30 posto i dodaje da će biti dobro ako ostane tako i ne bude gore, prenosi Tanjug.

Prema njegovim riječima, za sada je popunjenost dobra, bolja nego što se očekivalo na početku epidemije korona virusa.

Radulović kaže da hotel “Splendid” malo zaostaje, jer je to hotel sa pet zvjezdica, a “nije vrijeme za te hotele”.

Domaći i gosti iz regije

Gosti u hotelima Montenegro starsa su uglavnom domaći, iz Crne Gore, ali i iz Albanije, dok je drugih stranaca vrlo malo, gotovo zanemarljiv broj, kaže Radulović.

Jelena Kaluđerović, glasnogovornica HTP Budvanska rivijera, kaže da objekti tog preduzeća rade u skladu s objektivnim okolnostima, s domaćim gostima, ali ima gostiju i iz regije.

“Prema najavama koje imamo, očekujemo da ćemo imati turiste i sa ostalih EU trzišta. Proteklih dana naš hotel ‘Palas’ u Petrovcu radio je punim kapacitetima i zabilježio 100 posto popunjenosti”, rekla je ona.

Otvaranje granica Crne Gore za državljanje Evropske unije obradovalo je budvanske hotelijere.

To bi moglo popraviti sezonu, ako ne dođe do pogoršanja epidemiološke situacije.

Privući goste nižim cijenama

Pogotovo domaće goste budvanski hotelijeri pokušat će privući nižim cijenama.

“Pripremili smo i uveliko sprovodimo kampanju ‘Odmor koji ste zaslužili’, u okviru koje smo ponudili cijene niže i do 35 posto. Ono što je lijepa povoljnost, pogotovo za građane, jeste da smo ponudili ljetovanje na 10 mjesečnih rata”, navodi Kaluđerović.

Sudeći po svemu, biće ovo jedna od najizazovnijih sezona do sada, pa su hotelijerivoprezni kada su u pitanju bilo kakve prognoze.

“Ovakva sezona se ne pamti… Cilj u ovakvoj sezoni je da turizam živi, da se turistička djelatnost održava i da budemo na pozitivnoj nuli, jer je teško pričati o prihodima i profitu na koje smo prethodnih godina navikli”, zaključila je Kaluđerović.

Izvor: Agencije