Kragujevac godinama čeka spajanje s autoputem

Autocesta od Kragujevca do Koridora 10 u Srbiji, koja spaja Beograd i Niš, ni nakon više od deset godina izgradnje nije u potpunosti završena.

Završetak puta obaveza je Vlade Srbije iz ugovora s talijanskim proizvođačem automobila Fiatom.

Al Jazeerin reporter Zoran Kosanović istraživao je kada će cesta konačno biti završena. Doznao je kako je na papiru sve jasno i lijepo izgleda, jer je ta autocesta iscrtana, ali ne i u potpunosti završena.

Pravila struke

Inženjer Slavoljub Bratuljević sjeća se kako je sve počelo.

“To je bilo sedamdesetih godina kada je bilo u planu da se gradi autoput Beograd – Niš, znači Koridor 10. Kragujevac, kao jedan od centralnih gradova sa jakom industrijom, tražio je da ta trasa bude bliža Kragujevcu.Tadašnji predsednik je slušao struku, a u udžbenicima za projektovanje puteva kaže se sledeće – u rukama dobrog političara politika građenja puteva je politika par excellence“, ukazuje Bratuljević.

Kaže kako mu je nejasno zašto se pojedine već izgrađene dionice ne puštaju u promet.

“Meni je to strašno žao jer je osnovni princip kod građenja puteva – napravljenu deonicu što pre ubaciti u saobraćaj”, objašnjava Bratuljević.

Izgradnja autoceste od Kragujevca važna je i zbog tvornice Fiat, najznačajnije investicije u tom gradu. Vlada Srbije obavezala se da će završiti tu dionicu u ugovoru s talijanskim proizvođačem automobila.

“Zaista niko ne može da vam da onaj pravi odgovor do neko iz Vlade Srbije, ali bilo šta da kažu ne može čovek da prihvati. Postoje obaveze koje morate da ispunite ako ste nešto ugovorili, a to nije ispunjeno”, kaže Veroljub Stevanović, bivši gradonačelnik Kragujevca.

Dogovoreno očito nije ispunjeno u potpunosti, jer na trasi spomenute dionice trenutno nema radnika, a cesta ima više prekida i vozila se preusmjeravaju na jednu traku koja je u funkciji.

“Izgradnja 25 kilometara autoputa od Kragujevca do Koridora 10 traje već više od jedne decenije. Srpski političari su gotovo svake godine obećavali da će autoput biti uskoro završen”, javio je Kosanović.

Posljednje takvo obećanje stiže od premijera Srbije Aleksandra Vučića.

“Razgovaramo, borimo se za Fiat, autoput će biti završen vrlo brzo. Sad nemojte tačno u mesec dana da me pitate, ali vrlo brzo videćete mnogo brže radove. Od marta puna sezona, tako da, brzo ćemo to da završimo”, obećao je Vučić.

Južna obilaznica projicirana je još 1993. godine. Početkom prvog desetljeća ovoga stoljeća svi radovi su obustavljeni.

U međuvremenu je inicirana i izgradnja sjeverne, jeftinije obilaznice, koja bi osiguravala prometnu vezu Fiatovoj fabrici s Koridorom 10. Jedna od tih obilaznica trebala je biti završena još 2012. godine.

Planirano još 13 miliona eura

U dugo čekanom odgovoru o planovima vezano za spornu autocestu, iz Ministarstva saobraćaja Srbije Al Jazeeri je potvrđen plan završetka radova i novčana izdvajanja do 2018. godine.

“Plan je da se u toku 2016. godine izvrše neophodna projektovanja i, ukoliko ostane raspoloživih sredstava, raspišu javne nabavke za izvođenje radova. Planirano je da se ranije izgrađenih šest kilometara puste u saobraćaj do maja 2016. godine i da se uredi planska dokumentacija za projektovanje puta kroz Batočinu. Kompletan završetak puta od Koridora 10 do teritorije grada Kragujevca biće gotovo najkasnije do 2018. godine”, najavili su iz ministarstva.

Za sve to, ove godine u proračunu Srbije izdvojeno je gotovo 570.000 eura. U iduće dvije godine, Ministarstvo saobraćaja planira još blizu 13 milijuna eura.

Izvor: Al Jazeera