Kovač: Spremni za veliki izazov

Izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Niko Kovač potvrdio je uoči puta u Sao Paulo, gdje će u četvrtak Hrvatska otvoriti 20. Svjetsko prvenstvo protiv domaćina Brazila, kako će njegova momčad biti spremna za tako veliki izazov.

„Smatram da smo igračima dali sve što smo mogli po pitanju analiza. Napravili smo maksimum i sada je sve na njima. Na završnom ćemo se treningu koncentrirati na sebe, nećemo više mnogo o Brazilu i nadam se da će igrači biti raspoloženi u prvoj utakmici“, najavio je izbornik Kovač.

Zbog ozljede Danijela Pranjića, na lijevom će boku nastupiti Šime Vrsaljko.

SP u Brazilu 2014

„Imamo svoj stil. Pokušali smo nešto modificirati i dodati, s obzirom da pratimo današnji nogomet. Dečki igraju u vrhunskim klubovima i moći će sve to primijeniti na terenu.

Budemo li funkcionirali u bloku, počevši od napadača, bit će to dobro. Držat ću se provjerenih sustava i nećemo parkirati autobus pred naša vrata, no sigurno je da će nas Brazil stisnuti u određeno vrijeme. Međutim, imamo kvalitetne igrače i pokušat ćemo doći do posjeda lopte“, dodao je Kovač.

Brazil je izgubio samo jednu u posljednjih 16 utakmica i ne prima previše golova.

„Dobri su prema naprijed, ali imaju pojedinih nedostataka prema natrag, makar su ozbiljni i teško ih je probiti. Tražit ćemo svoje prilike, sve smo posložili. Vidjeli smo brojne snimke i budemo li se držali dogovora, sigurno ćemo imati šansu za gol“, rekao je Kovač.

O pritisku na Brazilce često se govori, pa je Kovač odgovorio i na pitanje postoji li pritisak i na Hrvatsku.

„Budimo realni, Brazil je domaćin i veliki favorit, a mi dolazimo odigrati najbolje što možemo, ostaviti pravi dojam i srce na terenu. Vidi se da su igrači željni ove utakmice, na treningu se ide čvrsto i oštro, svi su profesionalci i žele igrati i nametnuti se. Optimisti smo, ne idemo u Sao Paulo dići bijelu zastavu“, zaključio je hrvatski izbornik.

Šuker se nada boljem rezultatu od 1998.

Predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Davor Šuker izrazio je nadu, u intervjuu za službenu stranicu Međunarodnog nogometnog saveza (FIFA), da bi aktualna generacija mogla nadmašiti najveći uspjeh u povijesti „vatrenih“, onaj iz 1998. u Francuskoj kada je Hrvatska bila treća, a Šuker sa šest pogodaka postao najbolji strijelac natjecanja.

„Najbolji svjetski igrači uvijek dolaze iz Brazila. Kada šetate plažom, vidite ljude kako igraju nogomet, u Sao Paulu, Salvadoru… Bez razlike. I to je lijepo! Oduvijek sam se divio Brazilcima jer su željeli igrati lijepo, zabaviti navijače i postići što je više pogodaka moguće. Za mene je posebno iskustvo okusiti Svjetsko prvenstvo u ovoj zemlji“, rekao je Šuker.

Pele: Brazil ima bolju obranu od napada

Jedan od najboljih svjetskih nogometaša u povijesti – Pele upozorava da je veliki pritisak stavljen na pleća mladog brazilskog napadača Neymara, a da je obrana brazilskog tima prvi put u povijesti jači dio ekipe.

Pele je istaknuo i da je Brazil glavni favorit da pred domaćom publikom osvoji i šesti naslov prvaka svijeta, prenosi Anadolija.

Argument kojim objašnjava zašto brazilska reprezentacija po prvi puta ima jaču obranu od napada, tumači činjenicom da je Brazil u posljednjih devet pripremnih utakmica postigao ukupno 30, a primio samo dva gola.

„Obrana je jako uigrana i veoma stabilna. Nadam se da će i vezni red i napad pokazati takvu igru“, rekao je Pele.

Za njega je utakmica Hrvatske protiv Brazila na otvorenju Mundijala – „ostvarenje sna“.

„Ne samo da će biti pun stadion u Sao Paulu, već će utakmica biti prenošena putem radija i televizije svuda u svijetu. Svi će gledati tu utakmicu. Mi smo mala, ali ponosna zemlja, svi će nas uvažavati, a mi ćemo dati sve od sebe. Bolja momčad će odnijeti tri boda“, kaže Šuker.

Prognozira i kako su mogući osvajači „Zlatne kopačke“ na ovom prvenstvu Cristiano Ronaldo, Fernando Torres, Mario Mandžukić, Neymar, Fred…

Od 1994. godine uvijek neka reprezentacija iznenadi plasmanom u polufinale, a 1998. je to bila hrvatska zlatna generacija čiji je član bio i Šuker. Vjeruje u ponavljanje povijesti.

„Nadam se kako bi Hrvatska mogla iznenaditi na isti način kao i moja generacija 1998. Moramo biti tihi i polako se pripremati, jer radit ćemo ono što znamo, a to je igrati nogomet. Momčad iznenađenja mogla bi, na primer, biti i Bosna i Hercegovina, ali i Belgija ili Čile. Morate igrati dobro, imati dobre veznjake, biti jak kolektiv i imati napadača koji će zabiti puno golova. To je formula“, navodi Šuker i zaključno očekuje da „ova generacija ostvari i bolji rezultat nego 1998. godine“.

Milanović putuje u Brazil

Hrvatski premijer Zoran Milanović nije htio prognozirati rezultat sutrašnje utakmice Hrvatske i Brazila na otvaranju Svjetskog nogometnog prvenstva na koju odlazi na poziv brazilske predsjednice Dilme Rousseff, kazavši kako hrvatski reprezentativci znaju što treba napraviti.

„Nikad nisam htio prognozirati, loš sam u prognozama. Bitno je boriti se, ali ne samo boriti se, biti pametan, organiziran i lukav. Veliko srce je važno, ali nije jedino bitno“, odgovorio je Milanović na pitanje u sklopu izvanredne konferencije za novinare u povodu smjene dvojice ministara.

Po njemu, „hrvatski preprezentativci znaju kako treba, pokazali su da imaju karakter i da znaju biti lukavi kad treba, a lukavost je potrebna u sportu“.

Upitan očekuje li kritike zbog toga što odmah nakon rekonstrukcije Vlade odlazi na Svjetsko nogometno prvenstvo, Milanović odvraća da će uvijek biti kritika.

„Kad odeš ne valja, kad ne odeš ne valja. To uvijek netko mora platiti, ali dobro je dok plaća proračun. Netko je primijetio da će to platiti porezni obveznici. Alternativa je da plati nekakav mutni poslovni interes ili neka organizacija. To ne može biti alternativa“, poručio je.

Onima, kako je rekao, koji vide vijest u tome da će to platiti hrvatski porezni obeznici odgovara protupitanjem: „A tko drugi? Nekakva tajna organizacija?“

Naglašava da je i odlazak u Brazil dio njegovog posla. „Idem tamo i držim palčeve za Hrvatsku. Sa mnom ili bez mene bit će im isto, ali to mi je dužnost“, rekao je Milanović.

Izvor: Agencije