Kovač: Ne bih u detalje zašto Eduardo nije više igrao

Eduardo je u dresu reprezentacije upisao 64 nastupa i postigao 29 golova (Sanjin Struki? / Pixsell)

Izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Niko Kovač zaželio je puno sreće u nastavku klupske karijere Eduardu da Silvi koji se danas oprostio od dresa “vatrenih”, ali i odgovorio na Eduardove tvrdnje kako “nije imao pošten i pravedan tretman u reprezentaciji”.

“Svatko ima pravo izbora oko igranja u reprezentaciji, pa ćemo tako poštovati i Eduardovu odluku. Dijelio sam s njim svlačionicu kao igrač i imam visoko mišljenje o njegovim nogometnim kvalitetama. Iz respekta prema njemu kao igraču i čovjeku ne namjeravam ulaziti u nogometne detalje zbog čega nije igrao više na Svjetskom prvenstvu”, kazao je hrvatski izbornik, ali i naglasio: “Svaku odluku u pogledu vođenja hrvatske reprezentacije donosim isključivo ja. Kada je u pitanju odabir igrača, uvijek kažem da istina leži na terenu. Jedini utjecaj na mene imaju upravo reprezentativci, svojim nastupima, formom, zalaganjem i ponašanjem u reprezentaciji, na treninzima kao i u klubovima.”

Kovač je istaknuo kako svatko tko nije igrao ima pravo biti razočaran, ali i da to razočaranje ne treba biti razlog za depresiju već motiv za još veće dokazivanje.

“Hvala Eduardu na velikom doprinosu hrvatskoj reprezentaciji te mu želim svu sreću ovoga svijeta u budućnosti, puno zdravlja, uspjeha i pogodaka”, poručio je Niko Kovač.

Eduardo: Bilo je i gorkih trenutaka

Nakon Ognjena Vukojevića, od hrvatske nogometne reprezentacije oprostio se i Eduardo Alves da Silva, a svoju odluku u oproštaju od dresa “Vatrenih” Dudu je objavio u pismu objavljenom na internetskoj stranici Hrvatskog nogometnog saveza (HNS).

“S velikim sam ponosom i zadovoljstvom nastupao u dresu hrvatske reprezentacije i predstavljao hrvatski nogomet širom svijeta. Nastojao sam maksimalnim angažmanom opravdati povjerenje izbornika. Jednako tako bilo mi je važno opravdati povjerenje koje su mi dali naši navijači, kojima se osobito zahvaljujem”, poručio je Eduardo.

Ipak, upozorio je i kako je bilo “teških, ali i vrlo gorkih, grubih trenutaka u posljednjih nekoliko godina”.

“Ne mogu se oteti dojmu da su takvi gorki trenuci posljedica djelovanja osoba koje formalno nisu dio reprezentacije, ali imaju stvarno velik utjecaj na njezin rad i njezine vodeće ljude. Smatram da sam zbog toga bio lišen poštenog i pravednog tretmana”, navodi Eduardo.

Drugi strijelac reprezentacije

“Taj utjecaj, prema mojem mišljenju, imao je za posljedicu i smanjenje ukupnog dometa reprezentacije, tj. nesumnjivo je doprinio da rezultati reprezentacije nisu bili onakvi kakvi su zaista mogli biti”, dodaje.

Eduardo je u dresu reprezentacije upisao 64 nastupa i s 29 golova drugi je strijelac u povijesti reprezentacije, odmah iza Davora Šukera, koji je dao 45 golova.

Prije 12 godina postao je hrvatski državljanin, pa je najprije pozvan u reprezentaciju do 21 godine, a 16. studenog 2004. debitirao je za seniorsku reprezentaciju. Prvi nastup imao je protiv Irske, gdje je ušao kao zamjena.

Na Carlsberg Cupu 2006. protiv Hong Konga postigao je svoj prvijenac za “Vatrene”, a nastup protiv Kameruna na Svjetskom prvenstvu ostat će tako njegov posljednji u reprezentativnoj karijeri.

Stravična ozljeda

Kroz karijeru su ga pratile česte ozlijede, a najstrašnija se dogodila u veljače 2008, kada mu je u dresu Arsenala branič Birminghama Martin Taylor slomio gležanj.

Eduardo je zadobio otvoreni prijelom fibule, odnosno vanjske kosti lijeve noge, nakon čega je hitno operiran u birminghamskoj bolnici. Na travnjak se vratio godinu kasnije.

HNS zahvalio se Eduardu na značajnom doprinosu u dresu hrvatske reprezentacije.

“Svojim angažmanom, ponašanjem i pogocima opravdao je povjerenje HNS-a i hrvatskih izbornika te tako na najbolji način iskoristio priliku da dobivanjem hrvatske putovnice postane i hrvatski reprezentativac”, poručili su iz HNS-a.

Izvor: Agencije