Kovač najavio hrabrost, odlučnost i kvalitet

Gudjohnsen: Nemojte misliti da će hrvatskoj reprezentaciji biti lako (AP)

Neuvjerljiva predstava hrvatske reprezentacije u prvom susretu dodatnih kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2014. godine protiv Islanda i činjenica da “Vatreni” skoro cijelo drugo poluvrijeme nisu iskoristili igrača više nisu utišali optimizam hrvatskog izbornika Nike Kovača uoči ključnih 90 minuta na putu prema Brazilu.

Na posljednjem druženju s novinarima uoči maksimirskog ogleda u utorak navečer on je najavio hrabru, odlučnu i kvalitetnu predstavu, koja će donijeti toliko željenu pobjedu i plasman na Mundijal.

“Uvjeren sam da ćemo pobijediti. U očima svojih igrača vidim žar i želju za trijumfom. Igramo doma, pred svojim navijačima, i to će biti naša prednost”, kazao je Kovač.

“Sutra je za nas pravo finale. Moramo pobijediti i idemo u Brazil. Moramo biti bolji u detaljima i sitnicama i to će biti, siguran sam, dovoljno”, dodao je.

Na pitanje kako će vratiti poljuljano samopouzdanje, Kovač je poručio kako se to radi pobjedama.

“Samopouzdanje raste kroz pozitivne rezultate. Rekao sam da moramo dijelovati kao zajednica. U obrani smo to odradili dobro. No, u napadu još nije sve sjelo nakon samo sedam treninga. Mi radimo, marljivo se pripremamo, treba nam mali impuls”, rekao je.

Popraviti realizaciju

Kovač je naglasio kako neće previše mijenjati u odnosu na prvu utakmicu.Gudjohnsen: Nema predaje bez borbe

“Nećemo puno toga promijeniti. Bili smo dominantniji, imali smo veći posjed, u obrani smo odigrali super. Spriječili smo ih u tome u čemu su najjači – u prekidima. Moramo samo popraviti našu realizaciju”, kazao je.

Utakmica Hrvatska – Island igra se u utorak u 20:15 sati na zagrebačkom stadionu Maksimir.

Najveća zvijezda islandske nogometne reprezentacije Eidur Gudjohnsen poručio je uoči treninga na maksimirskom stadionu u ponedjeljak: “Nemojte misliti da će hrvatskoj reprezentaciji biti lako. Bit će to čvrst i težak dvoboj. Ispred nas je ključnih 90 minuta u borbi za plasman na SP i ne mislimo se predati bez borbe.”

Gudjohnsen je tokom karijere igrao za Barcelonu, Chelsea, Tottenham, Monaco te niz drugih klubova.

“Hrvatska je sasvim sigurno favorit uoči meča, ima kvalitetniji sastav, njena nogometna historija je, također, gura u prednost. Igrat ćemo u Zagrebu, no to ne mora ništa značiti. Uvjeren sam kako ćemo i mi imati svoje prilike”, dodao je igrač belgijskog Club Bruggea.

Islanđani su nakon prve utakmice imali dosta prigovora na suđenje, to je priznao i Gudjohnsen, no nije želio tome pridavati previše pažnje.

“Nije dobro kada se više priča o suđenju nego o utakmici. Neke odluke iz prve utakmice nisu nam bile po volji”, dodao je.

Crna serija ‘Vatrenih’

Hrvatska reprezentacija dočekuje revanš susret dodatnih kvalifikacija za SP 2014. protiv Islanda s nizom od pet službenih utakmica bez pobjede, dok Island nije izgubio već pet mečeva u nizu.

Hrvatska je upisala dva remija i tri poraza uz negativnu gol-razliku 2:6.

Crna serija počela je 7. juna u Zagrebu, šokantnim porazom od Škotske (0:1); uslijedilo je gostovanje u Beogradu protiv Srbije (1:1) te novi domaći poraz, ovaj put od Belgije (1:2).

Takmičenje u grupi “Vatreni” su zaokružili porazom u Glasgowu od Škotske (0:2).

Pozitivni niz (gol-razlika 9:6) koji je Island doveo do najvećeg nogometnog uspjeha u historiji države te praga velike senzacije počeo je u septembru u Bernu, u “ludoj” utakmici protiv Švicarske.

Domaćin je u 54. minuti vodio 4:1, no Islanđani su u nastavku postigli tri gola, osvojivši bod, koji ih je vratio u život.

Uslijedile su dvije domaće pobjede protiv Albanije (2:1) i Kipra (2:0) te remi u Oslu protiv Norveške (1:1).

Posljednji meč u kojem Island nije izgubio bio je duel u Reykjaviku prošlog petka protiv Hrvatske (0:0).

Revanš u ‘Zlatan Areni’

Nakon što je Portugal u prvom susretu doigravanja za plasman na SP 2014. u Lisabonu golom Cristiana Ronalda pobijedio Švedsku 1:0, slijedi revanš u “Zlatan Areni”, kako su Šveđani prozvali Friends Arenu u Solni.

U osam susreta, koliko je švedska reprezentacija odigrala na novom stadionu, koji je otvoren u oktobru 2012. godine, Zlatan Ibrahimović je zabilježio deset golova.

Šveđani se nadaju kako će sjajnu seriju nastaviti i u utorak protiv Portugala.

“U prvom susretu smo izgubili previše lopti. Jednu našu grešku Portugal je kaznio. U revanšu moramo odigrati savršenu utakmicu ukoliko želimo izboriti SP”, kazao je švedski selektor Erik Hamren.

Ibrahimović je u Lisabonu bio neprimjetan i sam je to priznao nakon utakmice, međutim, napadač PSG-a ne gubi nadu.

“Portugal je bio bolji, no mi smo i dalje u igri. Ostaje nam nada da ćemo pred svojim navijačima odigrati daleko bolje”, istakao je “Ibrakadabra”.

Za razliku od njega, Ronaldo je odigrao odličnu utakmicu.

Zvijezda Real Madrida je protiv Švedske postigla 44. gol u portugalskom dresu i nedostaju još samo tri do poravnanja s Pedrom Pauletom na listi najboljih strijelaca portugalske reprezentacije.

“Očekujem neizvjesnu i kompliciranu utakmicu. Sasvim sigurno, neće nam biti lako. Pokušat ćemo rano postići gol, kako bismo umirili domaćine”, poručio je Ronaldo.

Portugal lovi šesto SP, pri čemu četvrto u nizu, dok su Šveđani do sada nastupili na 11 Mundijala, dok na posljednjem u Južnoj Africi 2010. godine nisu bili.

Francuzi vjeruju u čuda

Premda već 45 godina niko nije nadoknadio poraz od 0:2, u taboru francuske nogometne reprezentacije vjeruju u čudo i plasman na SP.

Bivši svjetski prvaci u Kijevu su izgubili od Ukrajine 0:2 i utorak će na Stade de Franceu imati veoma težak zadatak kako bi izvadili vizu za turnir u Brazilu.

Ukoliko ne uspiju, bit će to prvi SP bez Francuza nakon 1994. godine, kada su ih u kvalifikacijama izbacili Bugari.

“Uopće ne želim razmišljati o takvom ishodu. Svjesni smo da neće biti lako, no borit ćemo se do ‘smrti’. Ne želimo se samo tako predati”, poručio je napadač Olivier Giroud.

Poraz u Kijevu izazvao je šok u Francuskoj. Niko se nije nadao tako očajnoj predstavi “Plavaca”, čiji selektor Didier Deschamps nije imao pravog odgovora zašto su njegovi odabranici podbacili.

Kada se već činilo kako je Deschamps posložio kockice, uslijedilo je buđenje u Kijevu.

“Rezultat iz prve utakmice nije bio pravo mjerilo stanja na terenu. Ova ekipa nije zaboravila igrati nogomet. Bit će teško, ali ispred nas je još najmanje 90 minuta”, dodao je Deschamps.

Za razliku od “francuske drame”, Ukrajina je posljednjih dana u transu: četiri puta su Ukrajinci zapeli u baražu – tri puta u kvalifikacijama za SP, te jednom na putu do Evropskog prvenstva.

Kada su izvukli Francuze, činilo se kako slijedi i peti poraz.

“Imamo veliku prednost, no čeka nas još teži posao. Neće biti lako, Francuzi će krenuti na sve ili ništa i tu vidim našu priliku”, kazao je ukrajinski kapiten Ruslan Rotan.

To niko nije želio kazati naglas, ali u redovima ukrajinske ekipe najviše strahuju od predsjednika Evropske nogometne federacije Michela Platinija i njegovog utjecaja.

Svi još pamte način na koji su Francuzi izborili SP 2010. godine u Južnoj Africi.

“Tricolori” su u dodatnim kvalifikacijama preskočili Irsku nakon “sudijske pljačke”, kada je Thierry Henry za pobjednički pogodak Williamu Gallasu asistirao rukom.

Cijeli svijet je vidio Henryjevo igranje rukom osim švedskog sudije Martina Hanssona i njegovih pomoćnika.

Hansson je za “nagradu” bio jedan od deset evropskih sudija koji je delegiran za SP.

Nemoguća misija Rumuna

Iako grčka reprezentacija više od dvije godine i čak 20 uzastopnih susreta nije zabilježila više od dva gola na jednoj utakmici, proradila je u najvažnijem trenutku, pobijedivši Rumuniju 3:1 u prvom duelu doigravanja.

Sada je pred Rumunima “nemoguća misija” – u posljednje 42 utakmice Grci su samo tri puta izgubili s dva gola razlike, pri čemu dva puta na nekom od velikih natjecanja.

Sa dva razlike Grčku je dobila Bosna i Hercegovina (3:1) u kvalifikacijama za SP u Brazilu u martu ove godine, Njemačka u četvrtfinalu EP-a 2012. godine u Poljskoj i Ukrajini (4:2) te Argentina na SP-u u Južnoj Africi 2010. godine (2:0).

Za neutralne stručnjake nema previše dvojbi – Grčka je siguran putnik na SP, no rumunski selektor Victor Piturca ne misli tako.

“U prvom dvoboju smo glupim greškama domaćinu poklonili pobjedu. Još nije sve izgubljeno i moramo sve pokušati kako bismo nadoknadili minus od dva gola”, smatra rumunski strateg.

Grci su svjesni prilike koju imaju, ali i oprezni zbog primljenog gola, koji Rumunima daje kakvu-takvu nadu.

“Još nismo ništa učinili. Ispred nas je drugo poluvrijeme i jedan gol može sve promijeniti. Ključ je zadržati koncentraciju”, kazao je selektor Grčke Fernando Santos.

Portugalski stručnjak je jasno dao do znanja kako će Grci u Bukureštu igrati “bez rizika”.

“Naš glavni cilj bit će sačuvati mrežu nedirnutom. Igrat ćemo bez previše rizika, premda bi bilo glupo samo se braniti. Svoju priliku ćemo tražiti kroz kontre i polukontre”, poručio je.

Grci su u svojoj historiji nastupili na samo dva SP-a, 2010. i 2004. godine, dok su Rumuni učestvovali na sedam SP-ova, međutim, propustili su posljednja tri.

Izvor: Agencije