Kotromanović: Vučić je s puškom u ruci pozivao na ubistva

I Slovenija je otkazala sudjelovanje svojih vojnika na vojnom mimohodu u Zagrebu (Pixsell)

Hrvatski ministar obrane Ante Kotromanović oštro je u petak uzvratio premijeru Srbije Aleksandru Vučiću, koji je rekao da je akcija “Oluja” jedan od najtužnijih dana u srbijanskoj povijesti.

“Oni [Hrvati] planiraju veliku proslavu, a za nas je to od ove godine pa zauvek dan žalosti, koji je proglašen odlukom vlada Srbije i [bh entiteta] Republike Srpske na zajedničkoj sednici. Za nas ne postoji, teško je pronaći, tužniji dan u srpskoj istoriji”, rekao je ranije u petak Vučić, na zajedničkoj konferenciji za novinare s predsjednikom RS-a Miloradom Dodikom u Beogradu.

On je podsjetio da su vlade Srbije i RS-a na zajedničkoj sjednici prošlog petka u Beogradu odlučile da se ubuduće 5. kolovoza obilježava kao dan sjećanja na stradale i prognane Srbe u hrvatskoj vojnoj akciji “Oluja” 1995. godine.

Izjednačavanje žrtve i agresora

Kotromanović je na tu izjavu Vučiću uzvratio da nije vjerodostojan, jer je devedesetih godina pozivao na ubojstva i mržnju i istaknuvši da je “Oluja” spriječila masakr puno veći od onog počinjenog u Srebrenici.

“Komentari osobe koja je ‘90-tih s puškom u ruci poticala sve ono najgore i pozivala na ubojstva i mržnju nisu nimalo vjerodostojni”, rekao je Kotromanović u priopćenju, kako prenosi Hina.

Kotromanović kaže da Vučić iznova balansira krivnju i izjednačava žrtvu i agresora, dok mjesta poput Vukovara i Srebrenice najbolje govore tko je bio žrtva.

“Operacija ‘Oluja’ je bila legitimna akcija, koja je spriječila, među ostalim, još jedan masakr, koji bi bio puno veći od Srebrenice. I upravo zato mislim da bi premijer Srbije trebao više uvažavati operaciju ‘Oluja’, jer bi bez nje danas vrlo vjerojatno morao odlaziti na još jednu komemoraciju i ispričavati se za još jedan genocid”, rekao je Kotromanović.

Naglasio je da sitne diplomatske igre ne mogu iskriviti povijesne činjenice da se rat vodio u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini i pozvao Srbiju da slijedi primjer Hrvatske, koja ne promiče mržnju i ne opravdava ono što je bilo loše.

“I zato je danas članica Europske unije i NATO-a. Nadam se da će vodstvo Srbije uvidjeti da je to jedini put koji vodi naprijed”, poručio je Kotromanović Vučiću.

Pusić: Slavimo oslobađanje od okupacije

“Hrvatska slavi svoje oslobađanje od tuđe okupacije i u tome očekuje ne samo razumijevanje, nego i podršku svake normalne politike, jer ne vidim koja bi politika mogla tvrditi da je dan tuge onaj dan u kojem se neka zemlja oslobodila strane okupacije i činjenice da je bila razlomljena na pola”, kazala je hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić u odgovoru na pitanje novinara da prokomentira izjavu Vučića da je za Srbiju obljetnica “Oluje” najtužniji dan u povijesti te da će zbog stradanja Srba paliti svijeće na graničnom prijelazu Rača s Bosnom i Hercegovinom.

“Ne razumijem njegovu izjavu, jer smatram prirodnim da svaka zemlja, pa i Hrvatska, slavi obljetnicu teritorijalnog ujedinjenja zemlje, koja je prije toga bila pod okupacijom takozvane Jugoslavenske narodne armije, koja se u međuvremenu bila pretvorila u vojsku Slobodana Miloševića i paravojnih postrojbi. To je ono što mi slavimo. Ne slavimo tragedije koje su proživjeli pojedinci, kojih, nažalost ima u svim ratovima, i zato je jako važno ne započinjati ratove, jer kad se rat započne, strada puno ljudi”, istaknula je.

Ministrica je naglasila kako je tijekom rata stradalo mnogo ljudi u Hrvatskoj, hrvatskih građana i Hrvata.

“Brojni hrvatski građani srpske nacionalnosti koji su u tom razdoblju otišli iz Hrvatske sad se, na sreću, vraćaju svojevoljno, jer procjenjuju da im je tu bolji život i dobrodošli su, jer je to njihova zemlja”, kazala je.

Također je izrazila stajalište da je dosta zloporabe ratova iz 90-ih za pokušaje političke promidžbe danas, ustvrdivši da bi “svi trebali biti u stanju okrenuti se onome što nas čeka sutra”.

Vučić: Nema šta da se slavi

“Ovo što se događa u zadnje vrijeme je kontraproduktivno za odnose u regiji i normalizaciju odnosa između zemalja i mislim da na neki način unazađuje odnose koje smo već uspjeli razviti”, naglasila je hrvatska ministrica.

Aleksandar Vučić poručio je da bi Srbija doživjela kao uvredu odlazak stranih dužnosnika na vojnu paradu u Hrvatskoj povodom 20. godišnjice operacije “Oluja”.

“Neki ministri su nas pozvali i pitali da li bi to Srbija doživela kao uvredu. Ja sam lično rekao da bismo to doživeli kao uvredu, jer mi smatramo da tog dana nema šta da se slavi”, rekao je Vučić, dodajući Srbija može razumjeti unutarnje motive Hrvatske, ali ne može s tim biti suglasna, niti to opravdati.

Konstatirajući da su predstavnici nekih država odustali od odlaska u Hrvatsku, Vučić je primijetio da je Srbija ovog puta uspjela u tome da se njezina riječ čuje i nešto više poštuje u odnosu na ono što je bilo ranije, prenosi Tanjug.

Slovenija se u četvrtak pridružila skupini zemalja članica NATO-a koje neće sudjelovati na vojnom mimohodu u Zagrebu 4. kolovoza povodom obilježavanja 20. godišnjice vojno-redarstvene operacije “Oluja”.

Milanović: Sporedno ko dolazi

Premijer Slovenije Miro Cerar naveo je da je došlo do nesporazuma, jer su početne informacije ukazivale da će mimohod u Zagrebu biti održan u okviru NATO-a, što se ispostavilo kao netočno.

“Bit će to ceremonija posebnog tipa, gdje prisustvo Slovenske vojske nije pogodno”, rekao je Cerar i dodao da će još razmisliti o tome hoće li tome prisustvovati “civilni predstavnik” Slovenije.

Premijer Hrvatske Zoran Milanović rekao je u petak, povodom informacije da je i Slovenija otkazala sudjelovanje, da je to za njega sporedna tema, ali je istaknuo da proslava nije uperena ni protiv koga.

Upitan kako gleda na to što su nakon američkih saveznika sudjelovanje otkazali i Slovenci, Milanović je odgovorio: “Ne gledam na to, imam važnija posla.”

On je naveo da će proslava povodom 20. godišnjice od operacije “Oluja” biti održana u Zagrebu i da će biti obilježena u Kninu.

‘Naša proslava i naš praznik’

Također, izrazio je žaljenje zbog toga što nikada nitko od stranaca nije dolazio u Knin, a neće ni ove godine, ali je dodao da to nije razlog za organizaciju mimohoda u Zagrebu.

“Ali, opet, to je naša proslava, naš praznik, nije uperen ni protiv koga. Žao mi je ako se netko u tome osjeća pogrešno”, dodao je hrvatski premijer.

On je najavio da će 5. kolovoza otići u Knin i da tamo neće govoriti.

“U Zagrebu će biti održana vojna parada, bit će puno stranih gostiju, bit će na tribini gostiju. Doći će dosta vojnih atašea, generala. Iskreno, ne vodim neku evidenciju o tome, to mi je sporedna tema”, zaključio je Milanović.

Izvor: Agencije