Kostreš: Da presuda Mladiću bude početak suočavanja sa prošlošću

Ratko Mladić
Mladić je u novembru nepravomoćno osuđen na kaznu doživotnog zatvora (EPA)

Generalni sekretar Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš smatra da bi presuda Ratku Mladiću trebalo da bude tačka sa koje će se početi sa suočavanjem sa prošlošću.

U intervjuu za sarajevski portal avangarda.ba Kostreš kaže da je presuda Mladiću bila očekivana i zaslužena, ali da neće anulirati ono što je Mladić počinio.

On je govorio i o odgovornosti Vojislava Koštunice, nekadašnjeg predsjednika SRJ i premijera Srbije, koji je konstantno opstruirao rad Haškog tribunala, a koga je u tome manjinski podržavala Socijalistička partija Srbije Ivice Dačića.

Također, naglašava on, politička matrica, u kojoj su srpske snage druge narode ubijale isključivo “u samoodbrani”, u Srbiji postoji veoma dugo.

“Nesposobnost političkih elita, naročito nesposobnost one postpetooktobarske, da promeni zadatu matricu i da izvrši lustraciju, srpskom društvu vraća se kao bumerang”, smatra Kostreš, navodi se u saopćenju LSV-a.

‘Bulevar Ratka Mladića’

Na pitanje na prokomentariše riječi predsjednika Srbije nakon presude Mladiću, “da je za Srbiju težak dan ali da moli građane da podignu glavu i nastave da žive ponosno u suverenoj Srbiji, koja nikome neće dozvoliti da je ponizi”, Kostreš na početku kaže:

“Mislim da je Vučić napravio određeni otklon od ekstremno desnog političara koji je u Skupštini Srbije pretio ‘to za jednog’, koji je lepio plakate ‘Bulevar Ratka Mladića'… i slično, do čoveka koji je ipak otišao u Srebrenicu i koji je, makar na verbalnom novou, pokazao da u regionu mora doći do pomirenja.”

Navodeći da ne želi da njegov odgovor bude shvaćen kao pokušaj da odbrani Vučića, Kostreš dodaje da mu se čini da “uprkos svemu, Vučić pokušava da javnosti pošalje poruke drugačije od onih koje je slao ranije”.

“Ne znam koji je Vučić iskren, onaj iz devedesetih ili ovaj danas. Ipak, kao građanin ove zemlje, iskreno se nadam da je, naprosto, predsednik Srbije doživeo transformaciju i konačno razumeo neke stvari”, kaže on.

Prema njegovim riječima, jasno je da Vučić, kada daje takve izjave, i dalje računa na birače koji presudu Mladiću doživljavaju na veoma traumatičan način,

“U tom smislu, pitanje je šta će Vučić na kraju odlučiti – da li će biti političar ili državnik”, rekao je Kostreš.

Presuda nije stvaljena tačka

Također, on smatra da se varaju svi koji misle da će tragedija ovih naroda biti zatvorena i da će na nju biti stavljena tačka presudom Mladiću i zatvaranjem Tribunala.

Prema njegovom mišljenju, to će se dogoditi kada cio region bivše SFRJ bude podijeljen na samo dvije grupe: na one koji su zločinci i koji su za te zločine kažnjeni, i na one koji to osuđuju.

Smatra i da je Haški tribunal uradio svoj posao, pokazao da zločin ne može ostati nekažnjen, što je veoma važno, ali da bi bilo bolje da je optuženima suđeno u Srbiji.

Izvor: Agencije