Kosovu prijeti energetski kolaps

Električnu energiju Kosovo dobija iz termoelektrana Kosovo A i Kosovo B (AP)

Kosovo bi za dvije sedmice moglo ostati bez električne energije ukoliko se ne riješi problem opskrbe ugljem za proizvodnju u termolektranama, izjavio je dužnosnik Kosovske energetske korporacije.

Uglja za proizvodnju ima za još samo dvije sedmice i Kosovo je “pred energetskim kolapsom”, rekao je glavni direktor KEK-a Arben Gjukaj.

Kako prenose beogradski mediji, Gjukaj je agenciji Reuters rekao da Kosovo ima “ogromne rezerve lignita, ali ga nema dovoljno iskopanog za proizvodnju električne energije”, jer Vlada još od 2013. godine nije riješila problem eksproprijacije 52 hektara zemljišta u centralnom Kosovu ispod kojeg su nalazišta lignita.

“U toku narednih sedmica suočit ćemo se sa značajnim nedostatkom električne energije iz proizvodnih kapaciteta. Sve će zavisiti o opterećenju i kako ćemo koristiti rezerve uglja”, rekao je Gjukaj.

Riješiti eksproprijaciju osam kuća

Električnu energiju Kosovo dobija iz termoelektrana Kosovo A i Kosovo B, a problem u opskrbi nije nov, pa su prethodnih godina na javnim konkursima za snabdijevanje izabrane dvije kompanije iz Srbije.

Na mogući energetski kolaps Kosova prije nekoliko dana upozorili su i mediji u Prištini, a Koha Ditore je objavila je da Vlada mora pod hitno riješiti eksproprijaciju osam kuća kako bi se omogućila eksploatacija uglja.

Premijer Kosova Isa Mustafa upozorio je da “svako kašnjenje može uzrokovati zaustavljanje rada Kosovske energetske korporacije”.

Izvor: Agencije