Kosovski Srbi se žale Vučiću na napade

Kosovski Srbi požalili su se Vučiću i zbog carinskog ujedinjenja Kosova i Albanije (EPA)

Predstavnici kosovskih Srba zatražili su konzultacije s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem zbog sigurnosne situacije na Kosovu, ali i odluke kosovskog parlamenta da usvoji Sporazum o carinskom ujedinjenju Kosova i Albanije.

Prema mišljenju predsjednika Srpske liste Gorana Rakića situacija na Kosovu “može lako da eskalira i izazove nestabilnost širih razmera”.

“Bezbednosna situacija u ovom trenutku vrlo je složena zbog serije sinhronizovanih napada na Srbe, posebno u sredinama gde nisu većina”, rekao je Rakić za Politiku.

Navodi kako je na djelu “serija sinhronizovanih napada na Srbe, posebno u sredinama na jugu, gde Srbi nisu većina”.

“Izvršioci ne prezaju ni od napada na žene i decu. Nesumnjivo je da bezbednost ugrožavaju i otvorene izjave albanskih predstavnika da prekidaju dijalog i da ne žele da nastave razgovore. Sa druge strane, predstavnica Evropske unije na Kosovu i Metohiji relativizuje napade Albanaca, nazivajući ih ‘milo za drago”. Sve nas to jako zabrinjava”, naveo je Rakić.

Problem i carinsko ujedinjenje Kosova i Albanije

Od šefice europske diplomacije Federice Mogherini zatražio je da objasni spomenutu izjavu predstavnice EU na Kosovu Natalije Apostolove.

Prethodno je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju u Vladi Srbije, Marko Đurić nabrojao sve napade na Srbe u posljednjih mesec dana, te tome pridodao “zabranu Crvenoj zvezdi da gostuje u Gračanici, a reditelju Borisu Malagurskom da uđe ne Kosovo”. 

U međuvremenu se Srpska lista požalila Vučiću i zatražila hitan sastanak s njim zbog odluke kosovskog parlamenta da usvoji Sporazum o carinskom ujedinjenju Kosova i Albanije.

Srpska lista takav čin smatra “potpuno neprihvatljivim”, navodeći kako on “predstаvljа proizvod političkog nаsiljа u Skupštini u Prištini”.

“Srpska listа ovаkvu odluku vidi kаo jаsnu mаnifestаciju velikoаlbаnske politike”, navodi Srpska lista uz podsjećanje kako je nedavno u palrmantu usvojen i Nacrt rezolucije kojom se ukida kontrola kretanja putnika na prelazima s Albanijom.

Zabrinutost stranih predstavnika

Oglasio se i američki veleposlanik na Kosovu Greg Delawie izrazivši zabrinutost zbog uznemirujućeg broja incidenata protiv pripadnika srpske zajednice na Kosovu, rekavši da su oni neprihvatljivi.

“Jasno je i da policija reagira, to je dobro, ali mislim da se reakcija treba poboljšati, a policija treba više raditi na prevenciji nego što se bavi time samo onda kada se incident dogodi”, rekao je Delawie za Radio Slobodna Europa.

Po njegovim riječima, Kosovo je multietničko društvo i svi bi trebali dati svoj doprinos za život u miru sa susjedima.

Pozvao je građane da “ne dozvole retorici sa strane da ih navede na negativno i kriminalno ponašanje”.

“To je na štetu Kosova i na štetu budućnosti svakog građanina ove države. Tvrdnje kao što su ‘organizirani teror’ ili ‘upadi na sjever’ služe samo porastu tenzija između zajednica i stvaraju veću nesigurnost za sve”, kazao je Delawie.

Reagirala je i kosovska vlada, osuđujući etnički motivirane incidente, za koje je navela da “negativno utječu na odnose među zajednicama”.

I izvestitelj Europskog parlamenta za Kosovo Igor Šoltes se nada da će “nadležni organi učiniti sve što je u njihovoj moći kako bi se razjasnili incident na Kosovu koji mogu imati entičku pozadinu”.

Izvor: Agencije