Kosovski Srbi na protestu zbog uvoznih taksi

Na sat vremena bili su blokirani prijelazi Jarinje i Brnjak (Reuters)

U više sredina na Kosovu u kojima žive Srbi održani su prosvjedi zbog dodatnog uvođenja pristojbi na robu iz Srbije, ali i uhićenja četvorice Srba na sjeveru Mitrovice. 

Građani su se okupili u selu Rudare, nedaleko Zvečana, u Zupču, u općini Zubin Potok, te na graničnim prijelazima Jarinje i Brnjak.

Granični prijelazi bili su blokirani na sat vremena, javila je Radiotelevizija Srbije.

Politički predstavnici kosovskih Srba tim aktivnostima žele iskazati “nezadovoljstvo protiv političkog i policijskog terora Prištine”.

Oni su u četvrtak obavijestili predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, s kojim su imali sastanak u Beogradu, da “ne mogu da budu nemi posmatrači mera Prištine”, prenosi Tanjug.

Hapšenja zbog paljenja proizvoda iz Srbije

Gradonačelnik Mitrovice Goran Rakić najavio je da će kosovski Srbi, ako se ništa ne dogodi, od utorka “nastaviti proteste u drugom obliku”.

U tom je smislu najavio moguće blokade cesta, ali i iskazivanje nezadovoljstva u zdravstvenim i studentskim centrima.

Prethodno je policija Kosova uhitila nekoliko građana koji su u središtu Prištine, na Skenderbegovom trgu, javno palili neke od proizvoda iz Srbije.

Prema navodima Tanjuga, neke televizijske postaje izravno su prenosile taj događaj.

Neće biti protivmjera iz Beograda

Navodno je među pritvorenima i vođa navijača NK Priština Albert Kastrati.

I u nekim drugim sredinama na Kosovu paljeni proizvodi su iz Srbije, kao reakcija na odluku Vlade da poveća pristojbe za uvoz robe s 10 na 100 posto i zabrani prodaju artikala u kojima kao zemlja uvoza nije navedeno ustavno ime Kosova.

Takva odluka izazvala je oštre reakcije Beograda, ali ne i protumjere, dok je Europska unija zatražila ukidanje pristojbi.

Kosovska je vlada potom izuzela deset stranih kompanija koje imaju proizvodne pogone u Srbiji od uvedenih pristojbi.

Na popisu su, među ostalim, i Coca-Cola, Tuborg, Dukat, Rauch, Henkel, Meggle, Gorenje…

Izvor: Agencije