Kosovske porodice ogorčene haškim presudama

Haški tribunal pravosnažno je u četvrtak osudio Nikolu Šainovića na 18 godina zatvora, Sretena Lukića na 20, Nebojšu Pavkovića na 22 i Vladimira Lazarevića na 14 godina zatvora za zločine počinjene nad kosovskim Albancima 1999. godine.

Generalu Pavkoviću, bivšem komandantu Treće armije Vojske Jugoslavije, potvrđena je prvostepena presuda od 22 godine zatvora.

Šainoviću, bivšem potpredsjedniku Vlade tadašnje Savezne Republike Jugoslavije, kazna je smanjena sa 22 na 18 godina, načelniku štaba Ministarstva unutrašnjih psolova Srbije na Kosovu Lukiću sa 22 na 20 godina, a Lazareviću, načelniku štaba Prištinskog korpusa VJ-a, sa 15 na 14 godina zatvora.

Optužnicom je bio obuhvaćen i bivši predsjednik Srbije Milan Milutinović, koji je prvostepeno oslobođen krivice po svim tačkama optužnice i nije bilo žalbi.

Bivši načelnik Generalštaba VJ-a Dragoljub Ojdanić osuđen je u istom predmetu na 15 godina zatvora i također nije bilo žalbi, izvijestio je Tanjug.

Ojdanić je prošle godine izašao iz zatvora, jer je odslužio dvije trećine dosuđene kazne.

Pet tačaka optužnice

Šainović, Pavković i Lukić su 26. februara 2009. godine prvostepenom presudom osuđeni na po 22 godine zatvora za zločine počinjene protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja.

Oni su proglašeni krivim po svih pet tačaka optužnice – za prisilno premještanje, deportacije, ubistva i progon albanskog stanovništva sa Kosova.

Lazarević i Ojdanić osuđeni su na po 15 godina zatvora, jer su proglašeni krivim po jednom broju optužbi za pomaganje i podržavanje deportacije i prisilno premiještanje albanskog stanovništva sa Kosova.

Odbrana osuđenih i tužilaštvo su se žalili na presude, dok je Ojdanić povukao svoju žalbu, pa je od žalbe u njegovom slučaju odustalo i tužilaštvo.

Tužilaštvo je u žalbama na prvostepenu presudu tražilo da se kazne pooštre, dok je odbrana tražila oslobađanje od optužbi ili ublažavanje kazni.

Odbrana optuženih je u žalbi tvrdila da djelovanje optuženih tokom sukoba na Kosovu 1999. godine nije bilo “konkretno usmjereno” na činjenje zločina.

Premijer Srbije Ivica Dačić rekao je da je zadovoljan što je došlo do smanjenja kazni trojici optuženih i odbacivanja dijela optužnice, ali je naglasio da nije zadovoljan presudom, jer iz nje može da nastane šteta za državu.

Tuguju za ubijenim sinovima

Na Kosovu je tokom rata ubijeno blizu 13.000 ljudi, a još se traga za više od 1.700 osoba.

Reporter Al Jazeere Avni Ahmetaj je zajedno sa porodicama nestalih i ubijenih iz Mitrovice pratio izricanje presude.

Bajram Cerkini iz Udruženja porodica nestalih i ubijenih osoba Mitrovice već 14 godina traga za svojim sinom kojeg je otela srpska policija. Nadao se da će nalogodavci dobiti zaslužnu kaznu.

“Izveli su porodice iz njihovih kuća na ulicu da bi ih silovali, masakrirali i deportovali sa Kosova. Sramno je za Haški sud da se nalogodavci  kazne po 14, 15, ili 20 godina”, rekao je Cerkini.

I Isa Sherifi je nezadovoljan presudom. Kaže da je izgubio dva sina, koja je otela srpska policija. Nakon osam godina potrage, njihova tijela pronađena su u jednoj masovnoj grobnici.

“Za nas je ovo katastrofa. Bilo bi mi lakše kada bih znao da onaj koji je to učinio služi istu kaznu kao ja. Oni se sada raduju svojoj djeci, a ja tugujem za mojim sinovima koji su imali 18, odnosno 21 godinu. Ima li pravde u ovom svijetu? Ništa drugo ne tražimo. Ovo je sramna presuda. Ti ljudi su istjerali milion Albanca iz kuća, silovali i ubili ih – a danas su ponosni na to jer su, uprkos svemu, dobili samo 18 godina zatvora”, kaže Sherifi.       

Za Hysena Hysenija, koji je takođe izgubio sina tokom rata, odluka suda nije pravedna.

“Šainoviću, čoveku koji je dao naredbu da se ubije više od 12 hiljada ljudi, smanjuje se zatvorska kazna sa 22 na 18 godina zatvora. Ovo  je veoma težak dan za nas… Nema pravde. Za nas se patnja i tuga nastavljaju”, kaže on.

“Članovi porodica ubijenih i nestalih kažu da su svjesni da nikakva sudska odluka ne može vratiti njihovu decu. Nadali su se, međutim, da će presuda Haškog tribunala služiti kao primer ostalim političarima i zvaničnicima da se ovakvi zločini ne ponove. Ova presuda, prema njihovom mišljenju, šalje upravo suprotnu poruku”, javio je Ahmetaj.

Izvor: Al Jazeera i agencije