Kosovska opozicija zajedno protiv ZSO

Vođe opozicijskih stranaka smatraju da Kosovu prijeti podjela po etničkim linijama (Anadolija)

Vođe tri kosovske opozicijske stranke održali su danas zajedničku konferenciju za medije, gdje su najavili da će odsad djelovati kao zajednička opozicija, kako bi onemogućili provođenje sporazuma koji su po njima štetni za Kosovo.

Opozicijske stranke snažno se protive formiranju zajednice 10 opština sa većinski srpskim stanovništvom, što su nedavno u Briselu dogovorili premijeri Kosova i Srbije.

Formiranjem Zajednice srpskih opština Kosovo bi se podijelilo po etničkim linijama, smatraju lideri opozicijskih stranaka, a time će se, ističu, onemogućiti normalan rad kosovskih institucija.

Promjena pravca

“Osnivanje asocijacije opština sa većinskim srpskim stanovništvom je loše za Kosovo, demarkacija granice sa Crnom Gorom takođe. Ekonomsko stanje je nepodnošljivo. Najbolje bi bilo da kosovske institucije promijene ovaj pravac, jer u suprotnom, sigurno će se suočiti sa narodom i sa svima nama”, istakao je Ramush Haradinaj iz Alijanse za budućnost Kosova.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je nakon potpisivanja sporazuma u Briselu da će Zajednica srpskih opština imati široka ovlaštenja, predsjednika, potpredsjednika, skupštinu, grb i zastavu.

On je dodao da je postizanje sporazuma je velika stvar za cijelu Srbiju.

Premijer Kosova Isa Mustafa izjavio je da su postignuti važni sporazumi koji su u skladu sa kosovskim Ustavom i zakonima.

On je novinarima rekao da će zajednica opština pružati pomoć opštinama sa većinskim srpskim stanovništvom, “ali da neće imati nijednu izvršnu funkciju”.

Izvor: Al Jazeera i agencije