Kosovska opozicija osporava odluku o sudu

Haxhiu ističe da je amandman o osnivanju specijalnog suda za ratne zločine usvojen pod velikim pritiskom (Anadolija)

Parlamentarne grupe opozicionih partija Pokret Samoopredjeljenje, Alijansa za budućnost Kosova i Inicijativa za Kosovo, predale su danas Ustavnom sudu Kosova zahtjev za razmatranje ustavnog amandmana 24, u vezi sa formiranjem specijalnog suda za ratne zločine.

Taj amandman je Skupština Kosova usvojila 3. augusta, dvotrećinskom većinom glasova zastupnika.

Specijalni sud trebao bi se baviti navodima prema kojima su pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) počinili ratne zločine tokom i neposredno nakon rata.

Opozicione zastupnice, koje su predale zahtjev sudu, objasnile su da je prije prvog glasanja u Skupštini, Ustavni sud razmatrao samo ustavnost amandmana 24 po pitanju ljudskih prava, ali da se ovoga puta traži mnogo šire razmatranje njegove ustavnosti, javlja agencija Anadolija.

Zastupnica Albulena Haxhiu iz Samoopredjeljenja, koja je i predsjednica skupštinske Komisije za zakonodavstvo, izjavila je da su razlozi osporavanja tog ustavnog amandmana proceduralni, jer pri procesuiranju ovog amandmana na plenarnoj sjednici Skupštine nisu ispoštovane ustavne odredbe, ali i sadržajni aspekti koji nisu u skladu sa Ustavom.

“Ovaj amandman je prvo trebao biti poslan na Ustavni sud na ocjenu da li isti umanjuje ljudska prava i zbog sadržajnog aspekta jer isti amandman suspendira u potpunosti Ustav Kosova zato što se na početku amandmana navodi ‘bez obzira na odredbe tog Ustava’, istakla je Haxhiu.

‘Paralelni sistem’

Ona je napomenula da se na ovaj način stvara paralelni sistem i ugrožava suverenost Kosova.

Haxhiu je podsjetila da je Skupština Kosova 26. juna glasala protiv ustavnog amandmana 24, ali da su nakon “neviđenog pritiska, domaćeg i međunarodnog, poslanici Skupštine, ipak, izglasali taj amandman, 3. augusta.”

Tauta Haxhiu iz Alijanse za budućnost Kosova je izjavila da je zahtjev dostavljen Ustavnom sudu, “iako je taj Sud izgubio svoj kredibilitet samim zahtjevom za formiranje specijalnog suda.”

“Prekršene procedure ukazuju još jednom da Skupština Kosova gazi svako svoje pravo i da monitorira vlade, a ne obrnuto”, kazala je Haxhiu.

Potpis na čekanju

Šefica zastupničke grupe “Inicijativa za Kosovo”, Valdete Bajrami napomenula je da je ustavni amandman jednom odbijen u Skupštini, te je zato i cijela procedura trebala biti ponovljena.

“Naše mišljenje nije uzeto u obzir ni na sjednici, zgažena je volja zastupnika tog dana i to nas danas dovodi ovdje pred Ustavni sud da od ovog Suda tražimo da barem on poštuje Ustav”, kazala je Bajrami.

Ustavni sud Kosova dužan je da u roku od 60 dana odgovori na zahtjev koji su uputili opozicioni zastupnici, što znači da predsjednica Kosova, Atifete Jahjaga ne može potpisati zakon o specijalnom sudu dok Ustavni sud ne iznese svoje mišljenje povodom zahtjeva opozicije.

Izvor: Agencije