Kosovo ulaže milijardu eura u autoput

Autoput “Ibrahim Rugova” koji povezuje Kosovo sa Albanijom najveći je i najskuplji javni projekat u historiji Kosova.

Dug je 102 kilometra, a sljedećeg mjeseca završavaju se radovi do 64 kilometra.

Kako je iz Prištine izvijestio reporter Al Jazeere Avni Ahmetaj, cijena cijelog projekta mogla bi dostići milijardu eura.

Dvije i po hiljade radnika konzorcijuma Bechtel-Enka rade neprekidno već dvije godine na izgradnji auto-puta Ibrahim Rugova.

Projekat treba biti završen u roku od 36 mjeseci. Idućeg mjeseca planira se inauguracija petog segmenta.

Najbolji u regiji

Predstavnici Američko-turskog konzorcijuma kažu da je ovaj autoput trenutno najbolji i najbrži u regiji.

“Ovo je autoput po međunarodnim parametrima, na kojem se postižu velike brzine, od 120 do 130 kilometara na sat. Dio je regionalne putne infrastrukture, po međunarodnim parametrima i projektima”, kaže Ela Ruči, glasnogovornica konzorcijuma Behctel-Enka.

Prije nekoliko godina, put od Prištine do Tirane trajao je 12 sati, a sada samo tri.

Vlada Albanije uložila je blizu milijardu eura u autoput na albanskoj strani.

Vlada Kosova je do sada isplatila 560 miliona eura, a cijeli projekat, zajedno sa eksproprijacijom zemljišta, mogao bi dostići cifru od milijardu eura.

Analitičari se pitaju šta ovo znači za budžet Kosova.  

“Nemam nikakve sumnje, naravno da treba investirati i u puteve na Kosovu, jer to donosi ekonomski razvoj, ali smatram da je bilo boljih alternativa za finansiranje”, kaže Lumir Abdixhiku, izvršni direktor Rinvest Instituta.

“Naprimjer, preko Evropske banke za razvoj, ili neke forme javnog i privatnog investiranja, a ne da se uzimaju pare iz kosovskog budžeta i da se sve radi za tri godine, umjesto za šest. Ovaj projekat dosta nas ograničava u trošenju javnih sredstava. Jedina ekonomska politika danas na Kosovu jeste gradnja autoputa, a nema nikakve politike usmjerene ka privatnom sektoru, naprimjer da se stvore nova radna mjesta”, zaključuje Abdixhiku.

Ministar Infrastrukture u kosovskoj Vladi Fehmi Mujota tvrdi da građani podržavaju investicije u autoput.
     
“Ovaj projekat stvara vezu između koridoraa 8 i 10, dakle ovaj projekat prevazilazi samo interese Kosova i služi cijelj regiji. Mislim da je ovo jedinstven slučaj u regiji, jer Kosovo je uspjelo sopstvenim sredstvima finansirati ovakav projekat i ubuduće ćemo nastaviti stvarati preduslove za ekonomski razvoj”, ističe Mujota.

Pitanje transparentnosti

Vlada Kosova nije objavila ugovor o izgradnji autoputa.    

“Autoput prema Albaniji košta 25 posto bruto domaćeg proizvoda Kosova. Da se potroši milijardu eura za jedan projekat, a da se taj ugovor ne objavi u javnosti, znači da nema nikakve transparentnosti u ovom procesu”, kaže Abdixhiku.

“Pričamo o potpuno zatvorenom procesu, gdje se troši novac građana Kosova, a ne zna se gdje tačno. Znači, sam proces izaziva sumnje.”  

Ministar infrastrukture se ne slaže, te tvrdi da do sada sve teče po finansijskom planu.

“Prema ugovoru, projekat je podijeljen na nekoliko segmenata, tako da ćemo na kraju vidjeti kolika će biti konačna cijena, ali će sigurno biti unutar okvira koji su unaprijed određeni u ugovoru”, tvrdi Mujota.

Vlada Kosova već je počela pripreme za izgradnju još jednog autoputa, ovaj put prema makedonskoj granici. 

Izvor: Al Jazeera