Oglasi

Kosovo ukinulo carine na mlijeko iz BiH

Odluka o ukidanju mjera ima veliki značaj za mliječnu industriju u BiH jer je tržište Kosova među najznačajnijim za izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda.
Mlijeko iz BiH moći će se izvoziti na KosovoAl Jazeera

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović izjavio je danas da je Vlada Kosova ukinula i posljednje zaštitne mjere za BiH, na izvoz mlijeka i mliječnih prerađevina na Kosovo, čime su uvaženi napori da taj problem bude riješen u skladu s principima slobodne trgovine.

Odluka o ukidanju mjera ima veliki značaj za mliječnu industriju u Bosni i Hercegovini jer tržište Kosova predstavlja jedno od najznačajnijih tržišta za izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda iz BiH.

Zajednički rad CEFTA-e

"Carine na izvoz mlijeka, našim izvoznicima više se ne naplaćuju“, istakao je Šarović, pojašnjavajući da je ukidanje ranije donesenih, spornih mjera od strane Prištine rezultat zajedničkog rada zemalja CEFTA-e i ministarskog sastanka koji je prethodno održan u Beogradu a na kojem su, osim Šarovića, učestvovali i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Makedonije Ljupče Nikolovski i šef Direktorata za regionalnu saradnju Ministarstva ekonomije Crne Gore Goran Šćepanović.

Nakon tog sastanka Vlada Kosova je najprije djelimično ukinula prethodno donesene zaštitne mjere na uvoz određenih vrsta voća, povrća i kukuruza, nakon čega su zemlje CEFTA-e zatražile potpuno ukidanje svih mjera, ocjenjujući ih kao štetne za CEFTA-u, kao zonu slobodne trgovine ali i za privrednike koji zadnjih dana nisu mogli slobodno izvoziti, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH. 

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.