Oglasi

Kosovo ukida takse Srbiji i BiH

Kosovo će postepeno uspostaviti reciprocitet sa Srbijom, dok se Bosni i Hercegovini takse ukidaju bez reciprociteta.
Vlada Kosova je 20. marta ukinula takse od 100 posto na uvoz sirovina iz Srbije i Bosne i HercegovineEPA - Ilustracija

Vršilac dužnosti premijera Kosova Albin Kurti izjavio je da kosovska Vlada na dužnosti večeras donosi odluku o postepenom uspostavljanju reciprociteta sa Srbijom, umjesto taksi od 100 posto na uvoz robe, dok se Bosni i Hercegovini takse ukidaju bez reciprociteta.

Kurti je na konferenciji za novinare kazao da će Vlada donijeti odluku o ukidanju taksi od 100 posto, ali uz postepeno uvođenje reciprociteta prema Srbiji, kako bi odluka stupila na snagu u ponoć.

On je kazao da će se krenuti od uspostavljanja trgovinskih odnosa sa Srbijom uz poštivanje Ustava Kosova i zakona na snazi, odnosno na ravnopravnim odnosima, prenosi Anadolija.

"Fitosanitarni certifikati i popratna dokumentacija za prehrambene proizvode biće podvrgnuti fitosanitarnoj kontroli na graničnim prelazima i veterinarskoj kontroli", kazao je Kurti.

Vršilac dužnosti premijera je kazao da će ovu odluku usvojiti Vlada Kosova na dužnosti.

"Pozvao sam sve članove kabineta da glasaju za ovu odluku kako bi ona stupila na snagu u ponoć", kazao je Kurti i dodao da će odluka biti na snazi do 15. juna kada će se ponovo razmotriti njena primjena.

Bez recipročnih mjera sa BiH

Kurti je naglasio da se takse od 100 posto na uvoz robe iz Bosne i Hercegovine ukidaju bez ikakvih recipročnih mjera.

"Ne želimo da Srbiju i BIH tretiramo na isti način. Mi znamo da i BiH pati od Srbije, jer protiv nas se bori spolja, a sa BiH iznutra. Naš gest dobre volje će, nadamo se, naići na odobravanje tamošnjeg naroda, ali želimo da državne vlasti BIH, iako se ne priznajemo, odgovore ukidanjem taksi", kazao je Kurti.

Naglasio je da BiH ne priznaje Kosovo kao nezavisnu državu, kao ni Kosovo BiH, ali da postoji s kosovske strane želja da BiH postoji i da zato Priština i Sarajevo ne treba da imaju barijere za kretanje.

Vlada Kosova je 20. marta ukinula takse od 100 posto na uvoz sirovina iz Srbije i Bosne i Hercegovine, a tada je najavila da od 1. aprila ukida takse u potpunosti i uvodi reciprocitet.

Takse od sto posto na proizvode iz Srbije i BiH uveo je bivši premijer Ramush Haradinaj krajem 2018. godine.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.