Kosovo: Uhapšeni Srbi saslušani u policiji, sutra pred sudom

Srbi uhićeni u Mitrovici zbog sumnje u umiješanost u ubojstvo Olivera Ivanovića saslušani su u petak pred inspektorima kosovske policije, a u subotu će sud odlučivati o njihovu zadržavanju u pritvoru.

Od četvorice privedenih samo je Marko Rošić na saslušanju imao izabranog branitelja, odvjetnika Miloša Delevića, dok su ostalima dodijeljeni odvjetnici po službenoj dužnosti.

Rošićev branitelj kazao je Tanjugu kako je njegov branjenik negirao kazneno djelo za koje ga se tereti – pomaganje u teškom ubojstvu.

Točne podatke o kaznenim djelima za koja se terete ostali Delević nema.

Budući da je kosovsko Posebno tužiteljstvo već zatražilo od suda u Prištini da uhićenima odredi 30 dana pritvora, Delević je kazao kako će oni u petak biti izvedeni pred suca, koji će donijeti odluku o tom prijedlogu.

Tužilaštvo zatražilo 30 dana pritvora

“Ja ću za svog branjenika tražiti da se brani sa slobode jer ne postoji osnovana sumnja da je izvršio krivično delo za koje se tereti. Alternativno, stavićemo predlog da se odredi blaža mera od pritvora, kao što je kućni pritvor ili obećanje da neće bežati uz predaju pasoša sudu”, precizirao je Delević.

Kosovski tužitelj Shala Hoxha izjavio je ranije u petak kako je zatražio određivanje do 30 dana pritvora za trojicu Srba uhićenih u Mitrovici, koje se sumnjiči da su umiješani u ubojstvo srpskog političara Olivera Ivanovića.

Hoxha je za portal kalkso.com kazao kako su ranije danas pritvorena četvorica Srba i kako im je odmah određen pritvor od 48 sati, odnosno dok ne budu izvedeni pred istražnog suca, prenosi Tanjug.

“U međuvremenu smo se Osnovnom sudu u Prištini obratili zahtjevom za određivanje pritvora do 30 dana za trojicu uhićenih, osim četvrtog uhićenog, koga se tereti za ometanje policije u obavljanju službene dužnosti”, rekao je Hoxha.

Četvorica Srba koje su u petak ujutro uhitili pripadnici specijalnih postrojbi kosovske policije (ROSU) u policiji mogu, naime, biti zadržani najdulje 48 sati, što je rok u kojem tužiteljstvo treba odlučiti hoće li tražiti od suda da im odredi i pritvor do 30 dana.

Racija na četiri lokacije

Specijalne snage policije Kosova uhitile su u petak ujutro četiri osobe u sjevernom dijelu Mitrovice, u okviru istrage o ubojstvu Olivera Ivanovića, potvrdio je za Radioteleviziju Srbije glasnogovornik policije Daut Hoxhaj.

Prema njegovim riječima, racija je izvršena na četirima lokacijama, po nalogu nadležnog suda.

Iz kosovske su policije potvrdili kako su trojica od četvorice privedenih povezani s istragom o Ivanovićevu ubojstvu, dok je četvrta osoba privedena zbog ometanja službenih osoba.

Predstavnici kosovskih Srba naveli su kako je uhićen policajac Dragiša Marković, koji je radio na istrazi o Ivanovićevu ubojstvu, te Saša Ćurčić, Marko Rošić i Nedeljko Spasojević.

U priopćenju kosovske policije navodi se da se traga za još jednom osobom, te da su uhićenja uslijedila nakon višemjesečne istrage. Policija je u jutrošnjoj akciji pronašla i izuzela niz dokaza. 

Ivanović je ubijen 16. siječnja ispred sjedišta Građanske inicijative “Sloboda, demokratija, pravda”.

KFOR: Situacija je mirna

I KFOR je potvrdio kako su dobili informaciju iz kosovske policije da su uhićene četiri osobe, ali ne znaju gdje su one trenutačno.

“Pratimo situaciju, koja je trenutačno mirna”, izjavio je glasnogovornik KFOR-a Vincenzo Grasso.

“KFOR ne planira intervenirati jer je to bila policijska operacija povezana s istragom o ubojstvu Olivera Ivanovića. Znamo što se dogodilo i pratimo situaciju. Sigurnosna situacija je mirna”, kazao je Grasso.

Naveo je i kako je KFOR znao da Priština priprema akciju na sjeveru.

Haradinaj: Sve je u skladu sa zakonom

Oglasio se i kosovski premijer Ramush Haradinaj, navodeći kako je, prema nalogu Posebnog tužiteljstva Kosova, provedena policijska operacija na sjeveru Kosova koja je povezana sa slučajem ubojstva Olivera Ivanovića.

“Policijsko djelovanje bilo je potpuno sukladno zakonu, nalogu Posebnog tužiteljstva, i ni na koji način nije povezano s bilo kakvim političkim događanjima (…) niti je usmjereno protiv bilo koje etničke ili političke skupine”, napisao je Haradinaj na Facebooku.

Pozvao je na mir i stabilnost, te da nitko “ne pada pod utjecaj raznih pogrešnih informacija” jer su “održavanje reda i poštivanje zakona u interesu svih na Kosovu”.

Vanredna sjednica Vlade Srbije

U međuvremenu je sazvana izvanredna sjednica Vlade Srbije, a predsjednik te zemlje Aleksandar Vučić sastao se sa šefovima snaga sigurnosti i čelnim ljudima svih vojnih i policijskih postrojbi.

Prema navodima beogradskih medija, u Mitrovici su se rano ujutro oglasile sirene, koje su se čule punih sat vremena.

Lokalne su vlasti potvrdile kako se veliki broj Srba okuplja na ulicama Mitrovice zbog akcije policije.

Za podne su u sredinama sa srpskom većinom na Kosovu zakazani prosvjedi zbog uvođenja pristojbi na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

Izvor: Al Jazeera i agencije