Oglasi

Kosovo: Takse neće biti ukinute već proširene

Sjedinjene Američke Države nisu tražile ukidanje taksi jer ne žele ugroziti dostojanstvo kosovske države, tvrdi Kadri Veseli.
Bez priznanja kosovske nezavisnosti nema ukidanja taksi, poručio je VeseliEPA - Arhiva

Predsjednik kosovskog parlamenta i čelnik vladajuće Demokratske stranke Kosova (DPK) Kadri Veseli tvrdi da SAD od Prištine ne traži suspenziju odluke o pristojbe na robu iz Srbije jer, kako je rekao, "ne žele ugroziti dostojanstvo kosovske države".

Najavio je, gostujući na albanskoj TV A2, da "pristojbe ne samo da neće biti ukinute već će biti proširene".

"Primijenit ćemo puni reciprocitet prema Srbiji. Ako Srbija nastavi s agresivnim ponašanjem, proširit ćemo mjere na sva područja", rekao je Veseli.

Naveo je i kako su "takse uvedene zarad interesa građana i države".

"Naši strateški i stalni partneri, Sjedinjene Američke Države, nisu tražile ukidanje pristojbi, jer ne žele ugroziti dostojanstvo kosovske države. Naši saveznici traže od nas da vodimo dijalog kako bismo postigli konačni sporazum koji donosi priznanje neovisnog Kosova i članstvo u Ujedinjenin narodima", rekao je Veseli.

'Ići ćemo do punog reciprociteta'

Prema njegovim riječima, "Srbija mora biti svjesna da bez priznanja kosovske neovisnosti ne može očekivati ukidanje 100 posto uvećanih pristojbi".

Upozorava i da Srbija blokira robu s Kosova i ne priznaje kosovske registracijske tablice na vozilima, te dodaje: "Sve dok to bude tako, ni Priština neće priznavati srpske registarske tablice". 

"Oni ne priznaju pečate države Kosovo, a mi nećemo priznavati njihove. Tako ćemo ići do punog reciprociteta sa Sribjom. Pristojbe uvećane za 100 posto ostaju, a kada će biti suspendirana ta odluka ovisi o ponašanju Srbije", rekao je Veseli.

Građane Kosova uvjerava da te, a "ni druge mjere neće narušiti odnose Prištine sa SAD-om".

"Uveravam građane Republike Kosovo da neće biti nikakvih aktivnosti koje bi na bilo koji način mogle narušiti naše posebne odnose sa SAD-om. Mi smo partneri i u stalnoj smo koordinaciji sa SAD-om", zaključio je Veseli.

Bez dogovora s vlastima u Sarajevu

U međuvremenu je bez dogovora završen sastanak delegacija Bosne i Hercegovine i Kosova, koji su razgovarali o ukidanju pristojbi od 100 posto na uvoz robe iz BiH.

Iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine kažu da su predstavnici Prištine tražili rješavanje političkih pitanja prije ekonomskih, odnosno viznu liberalizaciju.

Zato je, kažu, odbijen prijedlog delegacije BiH da se pristojbe suspendiraju na šest mjeseci, a da se istodobno traži reguliranje viznog režima.

Iz Ministarstva trgovine i industrije Kosova navode da bi priznanje njihove neovisnosti najbrže pridonijelo ukidanju pristojbi, ali i kako su ključni zahtjevi ukidanje viza i jednak tretman za kosovsku robu u Bosni i Hercegovini.

Izvor: Al Jazeera i agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.