Kosovo sve bliže ‘pravim’ nastupima

Iz Prištine stižu reakcije na odluku Svjetske nogometne federacije da Kosovu dopusti igranje prijateljskih utakmica s drugim članicama FIFA-e. Odluka je donesena uz neka ograničenja, poput zabrane isticanja državnih simbola Kosova. Ali, kosovski nogometaši presretni su i zbog ovakvog napretka.

Nogometni klub Priština najpoznatiji je klub sa Kosova. Ali, zajedno s ostalim kosovskim klubovima, već godinama igra praktički internu ligu, nepriznatu u Evropskoj nogometnoj federaciji i FIFA-i. Na nogometnom horizontu nema ničega osim transfera u inozemstvo.

Odluka FIFA-e otvara nove vidike. Za sada samo prijateljske utakmice s klubovima i reprezentacijama drugih zemalja, ali ni to nije malo.

“Ova odluka znači nam mnogo. Već 20 godina mi živimo i igramo kao u nekom getu. Bez obzira na to što je ovo odluka sa zadrškom, to je definitivno jako dobra vijest”, kazao je trener Prištine Afrim Toverlani.

Kosovski klubovi i reprezentacije na svojim utakmicama neće smjeti isticati državna obilježja – grb, zastavu, himnu. Ali, moći će nastupati pod imenom Kosova, pa je sve aktuelnije pitanje: ko će igrati za A reprezentaciju?

“Kosovo ima mnogo talentiranih nogometaša u Evropi. Imamo kapaciteta i ovo je dobra vijest”, smatra Liridon Leci, nogometaš Prištine.

Sjajna budućnost

I to je istina – pogledajte samo reprezentaciju Švicarske, jednu od najjačih na svijetu. Njeni najbolji igrači mahom su upravo sa Kosova: Xherdan Shaqiri, veznjak Bayerna, 22 godine; Valon Behrami, veznjak Napolija, 28 godina; Granit Xhaka, veznjak Borussije Moenchengladbach, 21 godina.

Uz njih trojicu, tu je legendarni Lorik Cana iz Lazija, koji igra za Albaniju. A da ne spominjemo ostale – rođene u inozemstvu – poput mladog Adnana Januzaja iz Manchester Uniteda.

FIFA-inom odlukom zadovoljan je i Fadil Vokrri, predsjednik Nogometnog saveza Kosova, ali kaže da je krajnji cilj potpuno priznanje. Naravno, i nadležni ministar razmišlja jednako.

“Modaliteti koje je FIFA odredila za utakmice kosovskih reprezentacija i klubova nisu idealni. Ali, dok ne postanemo punopravni članovi UEFA-e i FIFA-e, mi ćemo ta ograničenja poštovati”, kaže ministar sporta Kosova Memli Krasniqi.

Baš poput snijega ove zime, prva utakmica reprezentacije Kosova još se čeka, ali sve je bliže.

Izvor: Al Jazeera