Kosovo spremno odgovoriti na eventualne mjere Srbije i BiH

Shala: 'Srbija i Bosna i Hercegovina trebaju početi poštivati i priznavati Kosovo kao državu' (EPA)

Vlada Kosova spremna je odgovoriti na eventualne mjere na koje su Srbija i Bosna i Hercegovina upozorile protiv ekonomije Kosova, izjavili su zvaničnici vlasti u Prištini.

Ministar trgovine i industrije Kosova Endrit Shala izjavio je za Radio Slobodna Evropa da svaka akcija koju Srbija i Bosna i Hercegovina mogu preduzeti protiv ekonomije Kosova nije ništa drugo do “nastavak prakse koja se odvija tokom 19 godina od ovih država prema Kosovu”.

“Sve ove prepreke, razne birokratske mjere, barijere u izvozu kosovskih proizvoda, nepriznavanje dokumenata Kosova model su koji već 19 godina koriste Srbija i Bosna i Hercegovina. I to upozorenje vladinih zvaničnika u Srbiji jesu samo ove mjere, koje Srbija koristi 19 godina”, rekao je on.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić prije nekoliko dana rekao je da je zvanični Beograd pripremio mjere.

Šest mjeseci od uvođenja taksi

Prema njegovim riječima, te mjere su ograničene, ali neke su “pripremljene i biće veoma moćne i oštre”.

“Nećemo ih provesti sve do kraja sastanka u Parizu”, rekao je Vučić, pozivajući se na sastanak između rukovodstva Kosova i Srbije koji su Francuska i Njemačka sazvale za 1. juli u Parizu.

Prošlo je šest mjeseci otkad je Vlada Kosova uvela taksu od 100 posto na uvoz proizvoda iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

Primjena te takse učinila je da se sporazum o slobodnoj trgovini u srednjoj Evropi, poznat kao CEFTA, potpisan 2006. u Bukureštu, smatra “mrtvim”, za ministra trgovine Srbije Rasima Ljajića.

“Ne želeći komentirati izjave Ljajića, kažem da Srbija i Bosna i Hercegovina trebaju početi poštivati i priznavati Kosovo kao državu ako žele da imamo dobre trgovinske odnose”, rekao je Shala.

Ljajić je pozvao Evropsku komisiju da pokaže maksimalnu posvećenost hitnoj reformi sporazuma CEFTA.

U međuvremenu su stručnjaci za ekonomska pitanja i bivši zvaničnici vlasti Kosova pozvali sadašnju vladu da razmotri sporazum o slobodnoj trgovini s državama zapadnog Balkana, jer, kako kažu, od njegovog potpisivanja Kosovo se nije tretiralo jednako u poređenju sa zemljama učesnicama u sporazumu.

Kosovo traži preispitivanje CEFTA-e

Skender Krasniqi, predsjednik Privredne komore Kosova, rekao je da je potpisivanje tog sporazuma uništilo ekonomiju Kosova jer je potpisan bez ikakvih uvjeta za zaštitu kosovskih proizvoda.

“U međuvremenu su u zemljama regije stotine esencijalnih proizvoda zaštićene mjerom i do 500 posto. Dakle, ovaj sporazum bio je razoran za biznise na Kosovu i razvoj je stagnirao. Privredna komora kontinuirano je tražila da se preispita CEFTA”, rekao je on.

Osim Kosova, članice CEFTA-e jesu Albanija, Makedonija, Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina i Moldavija.

Evropska unija i SAD traže da Vlada Kosova suspendira stopostotne takse kako bi se omogućio nastavak dijaloga Kosova i Srbije, koji je blokiran od uvođenja taksi.

Izvor: Agencije