Kosovo se i energetski odvojilo od Srbije i priključilo Albaniji

Dalekovod
Sporazum je potpisan uz znanje Evropske mreže operatera prijenosnih sistema električne energije (Al Jazeera)

Kosovski i albanski elektrodistributeri KOSTT i OST uspostavili su zajednički energetski sustav kojim će se okončati desetljetna ovisnost Kosova o elektromreži Srbije, prenosi agencija Hina kosovske medije.

Sporazum je potpisan uz znanje Europske mreže operatora prijenosnih sustava električne energije (ENTSO), a očekuje se da će stupiti na snagu u travnju 2020.

Službeni Beograd poručio je u utorak da međunarodna zajednica mora zaustaviti “stvaranje energetske velike Albanije” i ocijenio da potpisivanje sporazuma Kosova i Albanije o zajedničkom energetskom sustavu može utjecati na regionalnu energetsku i političku stabilnost te nastavak dijaloga Prištine i Beograda.

Đurić: Energetska velika Albanija

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju pri Vladi Srbije, Marko Đurić naglasio je da je “Srbija vlasnik i graditelj elektromreža na Kosovu”, ocijenivši kako najava stvaranja “energetske velike Albanije predstavlja šovinističko lice prištinske politike”.

“To je neprovedivo na terenu i mora biti zaustavljeno od međunarodne zajednice pre nego što proizvede posledice po regionalnu energetsku, pa i političku stabilnost i zapečati perspektive dijaloga”, istaknuo je Đurić u pisanoj izjavi za medije.

Izvršni direktor KOSTT-a Ilir Shala istaknuo je da se potpisivanjem sporazuma “Kosovo odmaknulo od Elektromreže Srbije (EMS) i postalo dijelom OST-a”.

‘Definitivno odvajanje’

“Ovo je povijesni sporazum za Kosovo i KOSTT, jer smo do sada kao KOSTT bili u okviru regulatornog bloka EMS [Srbija, Crna Gora i Sjeverna Makedonija]”, rekao je Shala.

“Potpisivanjem sporazuma i njegovom primjenom u travnju 2020. definitivno se odvajamo od srpskog regulatornog prostora i postajemo dio regulatornog bloka s Albanijom”, dodao je.

Generalni direktor OST-a Skerdia Drenove rekao je da sporazum “stvara povoljne uvjete za optimalno korištenje proizvodnih resursa unutar bloka”, prenose kosovski mediji.

Kosovo je proglasilo neovisnost od Srbije 2008. godine.

Sporazum o zajedničkoj mreži nije stupio na snagu

Beograd ne priznaje neovisnost Kosova, ali se obvezao normalizirati odnose s Prištinom u sklopu pristupanja EU-u.

Srbija i Kosovo potpisali su 2015. sporazum o upravljanju zajedničkom elektromrežom, ali sporazum nikada nije stupio na snagu.

Obje strane prisvajaju mrežu na Kosovu, izgrađenu dok je Kosovo bilo dio Srbije.

Izvor: Agencije