Kosovo robu iz Srbije i BiH nadoknađuje iz Albanije i Makedonije

Priliv proizvoda iz Srbije je opao sa 1,2 miliona na 600.000 eura dnevno (Al Jazeera)

Glasnogovornik Carine Kosova Adriatik Stavileci izjavio je da je od uvođenja 100 posto uvećanih taksi na proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine povećan priliv proizvoda iz Albanije i Makedonije na tržištu Kosova.

Priliv proizvoda iz drugih zemalja na tržištu Kosova je u porastu, u velikoj mjeri iz Albanije i Makedonije, kazao je on.

Dodao je da je uvoz robe iz Albanije povećan gotovo 40 posto u odnosu na raniji period, dok je priiliv robe iz Makedonije porastao 10 posto.

Tržište robe na Kosovu se, kako je prenio Tanjug, postepeno mijenja, jer je uvoz iz Srbije značajno smanjen, što omogućava zamjenu robe iz Albanije i Makedonije, ali i od povećanja domaće proizvodnje.

Veliki pad uvoza iz Srbije

Prema zvaničnim podacima Carine Kosova, priliv proizvoda iz Srbije prije uvođenja taksi, 21. novembra prošle godine, iznosio je oko 1,2 miliona eura, dok je sada taj uvoz opao na vrijednost od oko 600.000 eura dnevno.

“Od početka primjene ovih poreza imali smo veliki pad uvoza proizvoda iz Srbije. Ako razgovaramo prije uvođenja taksi, imali smo 120 do 140 barži dnevno iz Srbije i Bosne i Hercegovine, dok je sada gotovo nula”, rekao je Stavileci.

Izvor: Agencije