Kosovo protiv Haitija igra prvi službeni meč

To će biti prva seniorska utakmica Kosovara nakon što im je FIFA u januaru odobrila odigravanje meča, ali bez isticanja zastave i intoniranja himni (Reuters)

Nogometna reprezentacija Kosova imat će prvi službeni nastup u prijateljskoj utakmici s Haitijem 5. marta na stadionu “Adem Jashari” u Mitrovici, javljaju kosovski mediji.

To će biti prva seniorska utakmica kosovskih nogometaša nakon što je Svjetska nogometna asocijacija u januaru odobrila Kosovarima odigravanje utakmice, ali bez isticanja zastave i intoniranja himni.

Ta odluka svjetske kuće nogometa je privremena, a konačna odluka trebala bi biti donesena sredinom marta na sjednici Izvršnog odbora FIFA-e.

Prošle godine je Izvršni odbor FIFA-e dopustio prijateljske utakmice kosovskim klubovima i mlađim selekcijama protiv ekipa iz država koje su priznale Kosovo, ali također bez upotrebe nacionalnih simbola.

Protiv Paname u maju

Na sastanku čelnika nogometnih saveza Kosova i Srbije – Fadila Vokrrija i Tomislava Karadžića, te prvog čovjeka FIFA-e Seppa Blattera, u januaru u Cirihu također je dogovoreno da Kosovo do daljnjeg neće moći igrati s državama iz bivše Jugoslavije.

Kosovari su za prvog protivnika imali dogovor s Jamajkom, koja je odustala nakon nemira u Bosni i Hercegovini, a naknadni poziv je prihvatio Haiti.

Prema predsjedniku Nogometnog saveza Kosova Vokrriju, reprezentacija Paname je pristala odigrati prijateljski susret u Prištini u maju.

Izvor: Agencije