Kosovo: Privremeno suspendovano formiranje Zajednice srpskih opština

Ustavni sud Kosova, na današnjoj sjednici, donio je Odluku o privremenoj mjeri kojom se obustavlja provođenje daljih radnji kada je riječ o formiranju Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu.

Formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom je dio Briselskog sporazuma o normalizaciji odnosa Prištine i Beograda.

Dio kosovske opozicije protivi se osnivanju Zajednice opština sa srpskom većinom te su pripadnici pokreta Samoopredjeljenje proteklih sedmica više puta bacili suzavac u skupštinskoj sali, prekinuvši sjednice.

Sud je donio jednoglasnu odluku nakon što je predsjednica Kosova Atifete Jahjaga zatražila ocjenu ustavnosti sporazuma o formiranju Zajednice opština sa srpskom većinom, navodeći javni interes.

„Ustavni sud je doneo i objavio Odluku o privremenoj meri kojom se obustavlja sprovođenje daljih pravnih radnji na osnovu ovih ‘opštih principa/glavnih elemenata’ Asocijacije/Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu, koji čekaju na razmatranje saglasnosti ovih načela sa Ustavom od strane Ustavnog suda“, navodi se u saopštenju Suda.

„Ova Odluka o privremenoj meri je bez prejudiciranja daljih odluka koje će biti donete od strane Ustavnog suda o prihvatljivosti ili meritumu zahteva.“

Privremena odluka je na snazi do 12. januara 2016.

Zahtjev predsjednice

Predsjednica Kosova Artifete Jahjaga, zatražila je od kosovskog Ustavnog suda da ocijeni da li je Zajednica opština sa srpskom većinom na Kosovu u saglasnosti sa duhom Ustava u dijelovima koji se odnose na multietničnost, osnovna prava i slobode te prava zajednica i njihovih pripadnika.

U Odluci suda navodi se kako je Jahjaga kazala da je uvođenje privremene mjere potrebno jer je od javnog interesa.

Obrazložila je da je funkcionisanje državnih institucija, posebno plenarnih sjednica Skupštine Kosova, blokirano zbog spora između vlasti i opozicije u vezi s principima Zajednice srpskih opština.

„Prema tome Sud, ne prejudicirajući bilo kakvu dalju odluku koju bi ubuduće doneo o prihvatljivosti ili meritumu zahteva, zaključuje da zahtev o privremenoj meri treba odobriti kao osnovan, kako bi se zaštitio javni interes“, navodi se u Odluci.

Dačić: Prijetnja regionalnoj stabilnosti

Prvi potpredsjednik Vlade Srbije i ministar vanjskih poslova Ivica Dačić naveo je u saopštenju za medije da je odluka kosovskog Ustavnog suda da suspendujeSporazum o formiranju ZSO nezabilježen slučaj ‎izigravanja dogovora postignutih u prisustvu EU-a u Briselu, javlja Anadolija.

„To je i velika pretnja regionalnoj stabilnosti. Suština Briselskog sporazuma jeste formiranje ZSO i ovaj potez Prištine predstavlja veliki udarac na dijalog u Briselu, koji gubi smisao“, izjavio je Dačić.

On je dodao da se „Priština ruga međunarodnoj zajednici i EU, jer uopšte ne postoji mogućnost da neko suspenduje Briselski sporazum“.

„Na potezu su EU i SAD, jer da je Srbija suspendovala neki sporazum, već bi se oglasili sa najoštrijim osudama“, ocijenio je Dačić.

Izvor: Al Jazeera