Kosovo: Predloženi zakoni udvostručuju broj pripadnika KBS-a

Kosovske bezbjednosne snage za sada neće mijenjati naziv (EPA)

Predlozi tri zakona, koji se odnose na transformaciju Kosovskih bezbednosnih snaga – KBS u vojsku, koje je Vlada Kosova utvdila u odsustvu članova Srpske liste, predviđaju povećanje broja pripadnika sa 2.500 na 5.000 i 3.000 rezervista, umesto dosadašnjih 800, kao i proširenje nadležnosti, izjavio je ministar za pitanje tog resora Rustem Berisha.

On je, prenosi kosovski list Epoka e Re, rekao da se ime Kosovskih bezbednosnih snaga neće menjati.

“Ideja je da se ne započne sa procesom tranzicije sve dok se ne steknu uslovi za ustavne izmene”, kazao je Beriša.

Ambasada SAD-a: Nismo konsultirani

Odluku o usvajanju tri predloga zakona o transformaciji KBS-a Vlada Kosova je usvojila u četvrtak i poslala parlamentu, u danu kada je Evropski parlament otvorio pregovore o viznoj liberalizaciji za Kosovo.

Američka ambasada na Kosovu je tim povodom saopštila da SAD nije konsultovan o vremenu usvajanja zakona o transformaciji KBS-a u oružane snage, kao i da moraju da analiziraju usvojene nacrte zakona kako bi razumeli njihovu svrhu i efekat.

Uz podsećanje da je “SAD oduvek podržavao suvereno pravo Kosova na vojsku i blisko sarađivao sa Kosovom kako to postići”, u saopštenju piše da su poslednjih sedmica u tom diplomtskom predstavništvu bili fokusirani na izgradnju unutrašnjeg konsenzusa o važnom dijalogu Srbije i Kosova.

“Nastavljamo da verujemo da je normalizacija između Kosova i Srbije najvažniji korak za napredak u bliskoj budućnosti”, poručili su iz Ambasade SAD-a u Prištini.

Predsednik Skupštine Kkosova Kadri Veseli je povodom saopštenja američke ambasade rekao da je premijer Ramush Haradinaj sarađivao sa međunarodnim partnerima pri donošenju takve odluke, uključujući i SAD.

On je rekao da to saopštenje američke ambasade vidi i kao “poruku srpskoj zajednici na Kosovu da nije pametno blokirati Kosovo”.

‘Osjetljiv problem, zahtijeva konsenzus’

Zamenik lidera najuticajnijeg opozicionog Demokratskog saveza Kosova Agim Veliu kaže da će ta stranka podržati sve inicijative u interesu Kosova, uključujući i transformaciju KBS-a u vojsku.

On, međutim, ukazuje da je pri toj transformaciji neophodna koordinacija sa međunarodnom zajednicom, čija uloga je, tvrdi, bila odlučujuća, jer je, kako kaže, reč o osetljivom pitanju koje zahteva konsenzus.

“Ovo je osetljiv problem, koji zahteva konsenzus, ali i koordinaciju sa međunarodnom zajednicom, jer je njena uloga bila odlučujuća u formiranju KBS-a”, rekao je Veliu.

Izvor: Agencije