Kosovo poslalo Interpolu novi zahtjev za članstvo

Glavna skupština Interpola će zasjedati u oktobru u Čileu (EPA)

Glavno tajništvo Interpola potvrdilo je da je primilo novi zahtjev Kosova za članstvo u toj organizaciji, prenose prištinski mediji.

Prema riječima neimenovanog dužnosnika Interpola, glavna skupština će zasjedati u listopadu u Čileu, ali još nije poznat dnevni red.

Potvrdio je da je nova aplikacija Kosova poslana 31. siječnja.

Kosovski ministar vanjskih poslova Behgjet Pacolli optimističan je u povodu novog zahtjeva, te navodi kako članstvo Kosova u Interpolu “nikome ne predstavlja prijetnju”.

Prethodno zasjedanje Glavne skupštine Interpola održano je u studenom prošle godine, kada je odbijen zahtjev Kosova za članstvo u toj organizaciji.

Za prijem Kosova u članstvo Interpola u prvom krugu glasalo je 76, protiv je bilo 56, a suzdržano 22 izaslanika. Poslije pauze koja je uslijedila, za prijem Kosova glasalo je 68, protiv je bio 51, a suzdržan 16 izaslanik. Da bi Kosovo postalo punopravna članica neophodna je bila dvotrećinska većina glasova.

Tri puta pokušali

Uslijedila je razmjena teških riječi između Beograda i Prištine, a dužnosnici Kosova optužili su Srbiju za neuspjeh.

Vlada Kosova je izrazila “duboko razočarenje” što je Kosovu onemogućeno da postane dio svjetske obitelji policije koja se bori protiv transnacionalnog kriminala.

Kosovo je prethodno dva puta pokušalo ući u članstvo Interpola, 2010. i 2015. godine.

I 2017. godine se razmišljalo o aplikacija, ali je Priština od toga odustala neposredo uoči održavanja Glavne skupštine svjetske policijske organizacije.

Izvor: Al Jazeera i agencije