Kosovo: Počinje dijalog stranaka sa predsjednicom

Predsjednica Kosova Atifete Jahjaga počela je konsultacije sa predstavnicima kosovskih političkih stranaka kako bi odblokirali rad Skupštine Kosova.

Jahjaga se sastala sa predstavnicima vladajuće koalicije, dok je sutra na redu opozicija.

Prošlo je više od mjesec dana otkad opozicija onemogućuje rad Skupštine Kosova. Bacali su i suzavac.

Snažno se protive osnivanju zajednice deset opština sa većinskim srpskim stanovništvom na Kosovu, koja je predviđena Briselskim sporazumom. Predsjednica sada pokušava da smiri tenzije.  

”Sada je više nego ikada trenutak da svim građanima koji su nam povjerili vodstvo ove države, da pokažemo da njihova želja da žive u miru, da imaju jednu sigurnu budućnost za njih i za naredne generacije, nije samo obećanje koje posustaje pred prvim izazovom, već vodič, obaveza, data riječ, da ćemo naše nesuglasice, bilo koje prirode, prevazići za stolom, razgovarajući, pronalazeći rješenje zajedno i preuzimajući odgovornost za njih”, istakla je predsjednica Kosova Atifete Jahjaga.

Koalicija i opozicija

Za početak, sastanci su odvojeni, a zatim je planirano da za zajednički sto sjednu vladajuća koalicija i opozicija.

Premijer Kosova Isa Mustafa i njegov zamjenik i koalicioni partner Hashim Thaci prvi su se sastali s predsjednicom.   

”Mi smo iznijeli svoje stavove da na Kosovu nema parlamentarne niti političke krize. Ima pokušaja da se nasilnim sredstvima ometa normalno funkcionisanje institucija. Mi podržavamo ovu inicijativu predsednice koja se zalaže za normalno funkcionisanje kosovskih institucija, u ovom slučaju parlamenta, te da se parlamentarna bitka vodi u Skupštini Kosova”, istakao je Mustafa. 

”Trebamo poštovati sve sporazume koje smo do sada postigli. Svi oni koji imaju primjedbe i sugestije trebaju te argumente iznijeti u Skupštini Kosova, kako bismo raspravljali o tome”, kazao je Thaci.   

Iz pokreta Samoopredjeljenje, najveće kosovske opozicione stranke, kažu da će nastaviti da onemogućuju rad Skupštine.

Zasjedanje skupštine

Sa vladajućom koalicijom spremni su da razgovaraju samo o poništenju sporazuma. 

”Još nismo donijeli konačnu odluku ali najvjerovatnije ćemo mi sutra ići u sastanak kod predsjednice. Ono što je važno je to da opozicija će zajednički ići u taj sastanak. Naša poruka će biti veoma jasna, stavovi ujedinjenje opozicije nisu pitanje kompromisa niti dijaloga. Vlada ima obavezu da brani Republiku a ako oni to ne rade onda ova vlada treba da padne. Mi ćemo predsjednici sutra predstaviti naše zahtjeve koji ostaju isti kao i do sada”, zaključila je Visar Ymeri, predsjednik pokreta Samoopredjeljenje.             

Predsjedništvo Skupštine odlučilo je da za sutra odgodi sastanak na kojem bi trebalo da se odluči o narednom zasjedanju skupštine.

Predsjednik Skupštine Kadri Veseli je odlučan da će se sjednica nastaviti ove nedelje, a odlučna je i opozicija koja kaže da će to i ovaj put onemogućiti.

Izvor: Al Jazeera