Kosovo: Počelo ponovno brojanje glasova s 530 biračkih mjesta

Postoji 149 biračkih mjesta na kojima se glasovi kandidata ne podudaraju s glasovima političkih subjekata (Anadolija)

Centar za brojanje i rezultate Centralne izborne komisije Kosova (CIK) počeo je ponovno brojanje glasova s 530 biračkih mjesta, što bi trebalo biti završeno za sedmicu.

Portparol CIK-a Valmir Elezi rekao je da će proces biti završen u roku sedmice i najavio da će odmah po završetku prebrojavanja početi brojanje uvjetnih glasova i glasova osoba s posebnim potrebama, prenijela je agencija Beta.

Elezi je istakao da se odluka CIK-a o ponovnom brojanju glasova zasniva na tome da postoji 149 biračkih mjesta na kojima se glasovi kandidata ne podudaraju s glasovima političkih subjekata.

Tehnički problem neusklađenosti

Također, tokom revizije se ispostavilo da 24 biračka mjesta imaju tehnički problem neusklađenosti, nedostaju im stranice ili im rezultati nisu jasni.

“Osamdeset jedno biračko mjesto nema glasova u političkom entitetu, ali postoje glasovi kandidata, dok je na 89 biračkih mjesta revizija primijetila da kandidat ima više glasova od političkog subjekta i na 187 biračkih mjesta kandidati imaju više glasova od političkog subjekta”, rekao je on.

Iz Tužilaštva je saopćeno da tužilac i policija prate prebrojavanje na zahtjev predsjednice CIK-a Valdete Dake i da će preduzeti mjere u slučaju zloupotrebe.

Izvor: Agencije