Kosovo: PCR test za građane BiH, Sjeverne Makedonije i Crne Gore

Vlada je obustavila rad javnih i privatnih vrtića, rekreativne, kulturne i sportske aktivnosti u zatvorenim prostorima (Anadolija)

Vlada Kosova u ponedjeljak je usvojila odluku o novim mjerama za suzbijanje i sprečavanje bolesti COVID-19, kojima se svi stanovnici Kosova obavezuju da nose maske van svojih domova, kao i da održavaju fizičku udaljenost od dva metra u zajedničkim prostorijama izvan domova.

Vlada je ograničila kretanje fizičkih lica u opštinama Južna Mitrovica, Gnjilane, Kosovo Polje i Štrpce u razdoblju od 21:00 sat navečer do 5:00 sati ujutro.

Iste mjere već važe u opstinama Priština, Prizren, Vučitrn, Uroševac, Severna Mitrovica, Zvečan, Leposavic i Zubin Potok.

Vlada je obustavila rad javnih i privatnih vrtića, rekreativne, kulturne i sportske aktivnosti u zatvorenim prostorima na cijeloj teritoriji Kosova.

Negativan test na granici 

Vlada je obustavila i rad auto i stočnih pijaca, vjerske ceremonije, a zabranila je i okupljanje više od pet ljudi na javnim trgovima, u parkovima i slično. 

Građani stariji od 65 godina i oni koji imaju hronične bolesti mogu izaći na javna mjesta samo ujutro od 5:00 do 10:00 sati te navečer od 18:00 do 21:00 sat.

Vlada je, u funkciji mjera za sprečavanje i suzbijanje infekcije COVID-19, odobrila odluku kojom se obavezuju svi građani Sjeverne Makedonije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine da pri ulasku na teritoriju Kosova, moraju dokazati da nemaju COVID-19, putem potvrde kojom se dokazuje negativni RT-PCR test, ne stariji od tri dana od trenutka kada se pojave na granici Kosova.

Od ove odluke su izuzeti svi građani ovih zemalja prilikom ulaska na Međunarodni aerodrom “Adem Jashari” u Prištini.

Oni ne moraju predočiti negativan RT-PCR test, već će potpisati izjavu u kojoj će navesti da će u roku od tri sata napustiti teritoriju Kosova.

Ni građani ovih zemalja koji koriste međunarodni aerodrom “Adem Jashari” za putovanje u treće zemlje ne moraju predočiti certifikat za RT-PCR test.

Slobodan tranzit kroz zemlju

Prevoznici koji iz ovih zemalja dolaze na Kosovo ne moraju predočiti RT-PCR certifikat, ali moraju se pridržavati međunarodnih protokola o prevozu.

Ni putnici u organiziranom prevozu autobusima ili redovnim međunarodnim linijama u tranzitu iz ovih zemalja ne trebaju imati potvrdu o RT-PCR testu, već trebaju potpisati deklaraciju kojom su dužni napustiti teritoriju Kosova u roku od pet sati.

Oslobođeni obaveze podnošenja RT-PCR testa su i strane diplomati iz pomenutih zemalja koje su akreditirane na Kosovu, kao i njihove porodice.

Svi građani Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Bosne i Hercegovine koji imaju i državljanstvo Kosova, ako imaju prebivalište na Kosovu, također su izuzeti iz prezentacije RT-PCR testa.

Po ulasku na Kosovo obavezni su uraditi RT-PCR test najkasnije u roku od 72 sata i državljani Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Bosne i Hercegovine koji su regulirali privremenu ili stalnu dozvolu boravka na Kosovu, kao i oni koji su zakazali termine za liječenje u zdravstvenim ustanovama na Kosovu i nosioci ličnih dokumenata koje je izdalo Kosovo, ali s prebivalištem u jednoj od zemalja pomenutih u ovoj odluci.

Izvor: Agencije