Oglasi

Kosovo optužuje Srbiju i BiH za cyber napad

GazetaExpress Online piše da je Kosovo zatražilo od Ambasade SAD-a u Prištini da ih informira o ovom navodno velikom napadu.
Policija nije precizirala o kojem je tačno tipu podataka riječ ni ko je sve pogođenAP - Arhiva

Prištinski mediji su izvijestili o navodno najvećem cyber napadu na kosovske institucije za koji se tvrdi da je došao iz Srbije, BiH i dijela Makedonije.

GazetaExpress Online piše da je Vlada Kosova zatražila od Ambasade SAD-a u Prištini da ih informira o ovom navodno velikom hakerskom napadu, dok Koha prenosi izjavu direktora Agencije za informaciono društvo, Kujtima Gashija, koji kaže da je to bio samo bezuspješni pokušaj napada, koji je uspješno spriječen.

Napadi spriječeni

"Danas je došlo do cyber napada na elektronske adrese kosovskih institucija. Napadnute su i adrese diplomatskih misija. Napad je došao iz Srbije, Bosne i Hercegovine i dijela Makedonije. Svi ovi napadi su spriječeni", rekao je Gashi i dodao da nije nanijeta nikakva šteta.

Gashi je rekao i da je navodni cilj tog napada bio bezuspješni pokušaj blokade elektronske pošte kosovska institucija.

"Nijedan elektronski sistem kosovskih institucija nije preuzet pod kontrolu. Za sada nema razloga za brigu. Ovo je masovni napad, direktno od nepoznatih osoba i dolazi uglavnom iz Srbije i Bosne i Hercegovine", rekao je on za Kohu.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.