Kosovo: Opozicija najavila još žešće proteste

Specijalne jedinice policije suzavcem rastjeruju demonstrante (Anadolija)

Glasnogovornik pokreta “Samoopredeljenje” Fraser Krasniqi izjavio je da su današnji protesti u Prištini završeni, ali da će narednih dana biti nastavljeni i da će biti sve žešći.

“Demonstranti su se razišli, protest je za danas završen, ali će narednih dana biti nastavljen. Svakoga dana sve žešće”, rekao je Krasniqi poslije višesatnih sukoba demonstranata i policije.

“Vlast je pokazala šta je u stanju uraditi samo da bi očuvala Zajednicu. Oni su spremni uništiti državu”, rekao je Krasniqi za KTV.

Lideri opozicijskih stranaka Kosova su potvrdili da je protest opozicije za večeras završen, te da će sutra donijeti odluku o daljim koracima. Međutim, pripadnici policije i dalje u sporednim ulicama Prištine i rastjeruju demonstrante, javlja Anadolija.

Vlada Kosova osuđuje ekstremno nasilje koje je danas manifestirala opozicija na ulicama Prištine “koje je doseglo apsurdne razmjere, prevazilažeći svaki smisao”.

U zvaničnom saopćenju Vlade izražena je ogorčenost zbog povređivanja nevinih građana, pripadnika Kosovske policije i načinjene materijalne štete te užasnih scena viđenih danas u Prištini.

“Licemerje opozicije je što ona navodno protestira da zaštiti Republiku, ali je u ime njene odbrane oni pokušavaju uništiti. Napadaju njene institucije, skrnave sve što je izgrađeno s mnogo muke”, navodi se u saopćenju i dodaje da Vlada nije uzdrmana nasiljem šačice nasilnika i ekstremista i da je ohrabrena odbijanjem građana da budu dio tih scenarija.

Eskalacija sukoba

U Prištini su danas ponovno eskalirali sukobi policije i opozicije, nakon što je Sud saopćio da je zastupnici Alijanse za budućnost Kosova određen pritvor do 30 dana.

Demonstranti su na policiju bacali kamenje, a policija je odgovorila suzavcem.

Nakon što je uspjela rastjerati demonstrante s trga ispred zgrade Vlade, policija ih je nastavila pratiti u pokušaju sprečavanja ponovnog okupljanja.

U blizini Nacionalne galerije zapaljen je kombi i to mjesto je opkolila policija.

Demonstranti, koje je policija protjerala s trga ispred zgrade Vlade, povukli su se u blizinu Narodne biblioteke.

Policija ne ulazi u biblioteku jer se tu nalaze studenti koji se, prema tvrdnjama policije, ne žele priključiti protestu.

Kako je objavio prištinski Koha.net, Osnovni sud je pritvor Doniki Kadaj-Bujupi odredio na zahtjev Osnovnog tužilaštva.

Suprug zastupnice Astrit Bujupi je rekao za Kohu da će se žaliti i da je ovo politička odluka.

Bujupi je uhapšena jutros na osnovu naloga pravosudnih organa u Prištini, koji su tražili hapšenje bivšeg lidera Samoopredeljenja Aljbina Kurtija i još dvoje zastupnika opozicije.

Tužilaštvo je tražilo 30 dana pritvora za “krivično djelo bacanja teškog suzavca” u skupštinsku salu tokom plenarne sjednice Skupštine Kosova. Arianit Koci, advokat zastupnice Kadaj-Bujupi suprotstavio se tom zahtjevu, jer nije urađena ekspertiza bačenog suzavca.

Ponovnoj eskalaciji prethodilo je obraćanje sekretara Pokreta “Samoopredeljenje” Dardana Mulliqaja koji je poručio: “Ili nas sve hapsite ili oslobodite Doniku”.

Na ulicama Prištine su policijska blindirana vozila. Do sada su najmanje četiri osobe, dva civila i dva policajca, zatražile ljekarsku pomoć u Kliničko-univerzitetskom centru Kosova u Prištini.

[Anadolija]

Osim nje, Osnovni sud u Prištini izdao je nalog za hapšenje zastupnika Albina Kurtija, Albulene Haxhiu i Fatona Topallija.

“Kosovska policijska služba uhapsit će vođu radikalnog albanskog pokreta Samoopredjeljenje Albina Kurtija, koji se sa još troje zastupnika tereti zbog ugrožavanja javnog reda i mira i ometanje službenih osoba, te za narušavanje ugleda institucija” izjavio je glasnogovornik ove službe Baki Kelani.

Kelani je izjavio novinarima da će policija prema nalogu tužioca odmjeriti vrijeme i okolnosti za hapšenje Kurtija.

Specijalne policijske snage pretresle su stan Albina Kurtija.

Ručna bomba u dvorištu Ustavnog suda

Ranije u utorak, u dvorištu Ustavnog suda Kosova pronađena je ručna bomba, potvrdila je kosovska policija.

Visoki policijski zvaničnik kazao je za Reuters da je ”izvršena kontrolirana eksplozija bombe”.

 
 
Policijske snage okružile su zgradu Ustavnog suda koja se nalazi u blizini zgrade Vlade Kosova.

Ustavni sud Kosova je prošle sedmice privremeno suspendirao Sporazum o formiranju zajednice opština s većinskim srpskim stanovništvom na Kosovu.

Sud je djelovao po zahtjevu predsjednice Kosova Atifete Jahjaga koja je zatražila ocjenu ustavnosti sporazuma, navodeći javni interes.

Jahjaga tvrdi da je onemogućeno funkcioniranje institucija Kosova zbog protivljenja dijela opozicije Sporazumu, zbog čega je blokiran i rad Skupštine Kosova.

Pripadnici opozicijskog pokreta Samoopredjeljenje jučer su ponovno bacili suzavac u skupštinsku salu.

Ovaj incident je četvrti u dva i po mjeseca od kada opozicija blokira rad Skupštine Kosova, zahtijevajući odustajanje od Sporazuma o formiranju zajednice srpskih opština, kao i demarkacije granice s Crnom Gorom.

Izvor: Al Jazeera i agencije