Kosovo odustalo od samita zbog izjava češkog predsjednika

Miloš Zeman, Češka
Češka je među 23 zemlje Evropske unije koje su priznale nezavisnost Kosova (EPA)

Zbog izjava češkog predsjednika Miloša Zemana da voli Srbe, a da ne voli Kosovo i najave da će pokušati da vidi da li Češka može da povuče priznanje nezavisnosti Kosova, vlasti u Prištini odustale su od učešća na samitu premijera zemalja Višegradske grupe i Zapadnog Balkana u četvrtak u Pragu, javlja češka agencija ČTK, prenijela je agencija Beta, a da je Kosovo odustalo od učestvovanja na regionalnom samitu u Pragu, potvrdili su naknadno i češki zvaničnici.

“Kosovo je poslalo diplomatsku notu kojom se ispričava zbog nedolaska, nakon što je ranije potvrdilo sudjelovanje”, rekla je Jana Adamcova, glasnogovornica češke vlade, prenosi Hina agenciju AFP.

Nakon riječi predsjednika Zemana u Beogradu, kako saznaje agencija, na samitu u Pragu za sada nema nijednog potvrđenog gosta.

Kosovo je trebalo da predstavlja potpredsjednik vlade ali češki domaćini pregovaraju da Kosovo ipak bude predstavljeno makar na nekom nivou.

Reakcije u samoj Češkoj izazvala je već izjava predsjednika Zemana po slijetanju na aerodrom u Beogradu u utorak, da voli Srbiju i Srbe, ali da ne voli Kosovo. Šef češke diplomatije Tomaš Petšiček nastojao je danas da tu izjavu pretvori u šalu, da predsjednik ne voli Kosovo jer je pobijedilo češku nogometnu reprezentaciju ovih dana pa ga kao navijač ne voli.

Šef diplomatije: Imamo korektne odnose s Kosovom

Šef češke diplomatije poručio je da Češka ima korektne odnose i sa Kosovom i sa Srbijom i da je među stotinak zemlja koje su Kosovo priznale, a da je u interesu evropske sigurnosti da se Zapadni Balkan integriše u EU, dok su predstavnici češke opozicije oštro osudili Zemana da daje takve neodgovorne izjave u regiji koja je poslovično bure baruta.

“Kada bih htio da budem surov, rekao bih neka na pisti na aerodromu mrmlja šta god hoće. Vanjsku politiku i njen pravac određuje vlada”, kazao je lider opozicione stranke STAN Vit Rakušan.

Bivši šef češke diplomatije iz opozicione liberalne stranke TOP09 Karel Švarcenberg poručio je Zemanu da ako misli da Kosovo ne postoji, neka pita češke nogometaše. “To nije moguće. Ako je neka država priznata, ne možemo da kažemo da ne postoji”, kazao je. 

Predsjednik Senata češkog parlamenta Jaroslav Kubera rekao je za češke medije da je Zeman pominjao povlačenje priznanja Kosova samo zato da se dopadne Srbima. “Rekao je to da se dopadne Srbima. Ništa iz toga ne proističe. On nema nikakvu pravnu moć da to promjeni. Predsjednik može da priča šta hoće ali on nije taj koji može nešto da uradi. Opet će to biti rasprava ni o čemu”, kazao je Kubera.

Povlačenje priznanja

Predsjednik Češke Miloš Zeman najavio je danas u Beogradu da će za mjesec dana, na sastanku ustavnih vlasti u Pragu, postaviti pitanje da li je moguće povući priznanje nezavisnosti Kosova.

Upitan da li Srbija može očekivati da neka država EU u narednom periodu ipak razmisli i revidira svoj stav o nezavisnosti Kosova, Zeman je rekao da on nije diktator i ne može da nametne svoj stav, ali da je ono što može da uradi to da za mjesec dana na savjetovanju vlasti postavi pitanje da li je moguće povući priznanje.

„Drago mi je da je ministar odbrane Lubomir Metnar izjavio da je bila greška priznanje Kosova. On će vjerovatno biti na mojoj strani, ko će biti na drugoj vidjećemo“, kazao je Zeman na zajedničkoj konferenciji za štampu sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Zeman, naime, ne dijeli stav češke vlade, koja je priznala nezavisnost Kosova.

On je prethodno podsjetio da je Haški tribunal pokrenuo istragu ratnih zločina na Kosovu, zbog čega je kosovski premijer podnio ostavku.

„Izrazio bih s tim u vezi lično mišljenje da država koju predvode ratni zločinci ne bi trebalo da bude dio zajednice demokratskih zemalja“ podvukao je Zeman.

Trodnevna posjeta Srbiji

Češki predsjednik rekao je ranije danas odmah po dolasku u Beograd da veoma voli Srbiju i srpski narod, ali “ne i Kosovo”.

Kada je njegov avion sletio u Beograd u utorak, na aerodromu ga je dočekao predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Kako je objavila agencija AP, Zeman je na engleskom rekao: “Volim Srbiju i narod Srbije.” Onda je tiše dodao: “I ne volim Kosovo.”

Vučić mu je odgovorio: “Hvala”, dodaje AP. 

Zeman se nalazi u trodnevnoj posjeti Beogradu, tokom koje će razgovarati s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić a govorit će i na Srpsko-češkom poslovnom forumu.

Kako javlja Beta, očekuje se da će teme sastanka dva predsjednika biti ekonomska saradnja i Kosovo.

Češka priznala Kosovo

Češka je među 23 zemlje Evropske unije koje su priznale nezavisnost Kosova koju je Priština proglasila 2008. godine nakon rata koji je okončan zračnim udarima NATO-a 1999. 

SAD podržava državnost Kosova, dok su se Kina i Rusija svrstale na stranu Srbije i odbile da ga priznaju. 

Češki predsjednik poznat je po svojim uvredljivim izjavama i diplomatskim gafovima, piše AP.  

Izvor: Agencije