Kosovo obilježilo 6. godišnjicu nezavisnosti

Zastupnici Skupštine Kosova održali su u ponedjeljak svečanu sjednicu povodom šest godina od proglašenja nezavisnosti Kosova, javlja Anadolija.

Na sjednici su govorili predsjednik Skupštine Jakup Krasniqi i premijer Hashim Thaci.

Krasniqi je u obraćanju zastupnicima izjavio da je proglašenje nezavisnosti Kosova bio historijski čin, kome je prethodio ”oslobodilački proces zaliven krvlju i žrtvom simboliziranom u imenu legendarnog komandanta Oslobodilačke vojske Kosova Adema Jasharija”.

“Datum – 17. februar 2008. ostat će zauvijek u kosovskoj historiji kao kruna vjekovnih napora našeg naroda za slobodu, nezavisnost, demokratiju i ljudsko dostojanstvo”, kazao je Krasniqi.

Naglasio je da Kosovo u šest godina nezavisnosti nikoga nije ugrozilo i da je pokazalo da je država koja poštuje sve zajednice koje tu žive.

Poboljšanje imidža Kosova

Thaci je izjavio kako se Kosovari prisjećaju borbe OVK-a, djela bivšeg predsjednika Ibrahima Rugove, palih boraca koji su dali život za ovaj dan i mnogih komandanata koji su zapečatili nezavisnost Kosova.

Zahvalio se Sjedinjenim Američkim Državama i ostalim državama saveznicima koje podržavaju Kosovo.

“Petnaest godina slobode i šest godina nezavisnosti nije mnogo za jedan narod, ali smo učinili mnogo zato što smo radili zajedno”, kazao je.

Thaci je dodao da će Kosovo učiniti sve kako bi garantovalo sigurnost svakom građaninu i dodao: “Svi trebaju doprinijeti za našu kuću i poboljšanju imidža u svijetu, uključujući se u strukture NATO-a i Evropske unije.”

“Pred nama je i dalje mnogo velikih izazova i svi zajedno ćemo ih prevazići”, poručio je kosovski premijer.

Svečanoj sjednici je prisustvovao i Slobodan Petrović, zamjenik premijera Kosova.

Izvor: Agencije