Kosovo obilježava 12 godina nezavisnosti

Obilježavanje 12 godina nezavisnosti Kosova počelo je ceremonijom podizanja zastave Kosova u Prištini (EPA)

Dvanaestu godišnjicu proglašenja nezavisnosti Kosovo dočekuje s novoformiranom vladom, koju predvodi Albin Kurti, i s pojačanim američkim pritiskom da 100-postotne takse na uvoz robe iz Bosne i Hercegovine i Srbije budu ukinute kako bi se stvorili uvjeti za nastavak dijaloga sa Srbijom.

Dijalog Kosova i Srbije trebao bi biti okončan mirovnim sporazumom, ali niko ne može predvidjeti kad bi se to moglo dogoditi, objavila je agencija Anadolija.

Kako se navodi u tekstu objavljenom u ponedjeljak, bez sporazuma sa Srbijom Kosovo teško može postati član Ujedinjenih naroda, kao i ostalih važnih međunarodnih organizacija, poput Interpola i UNESCO-a.

Nezavisno Kosovo priznalo 116 zemalja

S druge strane, međunarodni zvaničnici od Srbije također traže da prekine kampanju koju vodi protiv Kosova.

Nezavisnost od Srbije Kosovo je proglasilo 17. februara 2008. na vanrednoj svečanoj sjednici Skupštine Kosova.

Vlada Srbije iste je večeri donijela odluku o poništenju te deklaracije.

Obilježavanje 12 godina nezavisnosti Kosovska počelo je ceremonijom podizanja zastave Kosova u Prištini, javlja Tanjug.

Ceremoniji su prisustvovali premijer Kurti, predsjednica Skupštine Vjosa Osmani, zapovjednik Kosovskih sigurnosnih snaga, ministri i zamjenici ministara u Vladi Kosova.

Na sajtu Ministarstva vanjskih poslova Kosova navodi se da je Kosovo za proteklih 12 godina postojanja priznalo 116 država svijeta, među kojima su i najveće svjetske sile, poput Sjedinjenih Američkih Država, Njemačke, Francuske, Velike Britanije, Italije, Turske, Japana, Kanade, Australije, kao i susjedne zemlje Albanija, Sjeverna Makedonija i Crna Gora.

Od zemalja zapadnog Balkana, osim Srbije, Kosovo nije priznala ni Bosna i Hercegovina zbog nepostizanja unutrašnjeg konsenzusa.

Osmani: Treba nam konstitutivni patriotizam

Kosovo nisu priznale stalne članice Vijeća sigurnosti UN-a Rusija i Kina, koje imaju pravo veta, odnosno mogu spriječiti prijem Kosova u UN.

Nezavisnost Kosova nepovratna je i mora se sačuvati teritorijalni integritet zemlje, poručila je predsjednica Skupštine Kosova Vjosa Osmani na svečanoj sjednici Skupštine povodom 12. godišnjice proglašenja nezavisnosti, prenosi Anadolija.

“Danas nam je potreban, kao nikad ranije, konstitutivni patriotizam, maksimalno se trudeći da naša svakodnevna referenca budu Ustav i zakoni i njihovo poštivanje. Neophodna je saradnja svih nas za stabilnu državu, ekonomski razvijenu, povezanu s demokratskim i sigurnim svijetom, za sve zajednice koje žive u njoj”, rekla je Osmani.

Zahvalila se svim prijateljskim državama koje su bile uz Kosovo – i kada se borilo za slobodu i kasnije, u izgradnji države.

“Danas ih molimo da ostanu uz nas i u našim zajedničkim ciljevima sada i nadalje, molimo ih da ostanu uz nas u oživljavanju volje naših građana, težnji za brzu integraciju u euroatlantske strukture, za ekonomski razvoj i opći prosperitet zemlje”, kazala je Osmani.

Pompeo: Snažno partnerstvo dvije zemlje

Zahvalila je evropskim državama i narodima s kojima Kosovo dijeli isti geografski prostor i iste vrijednosti.

Izrazila je posebnu zahvalnost Sjedinjenim Američkim Državama i slobodnom američkom narodu, s kojima Kosovo čuva trajno prijateljstvo.

Američki državni sekretar Mike Pompeo čestitao je Kosovu Dan nezavisnosti, navodi se u saopćenju iz njegovog ureda.

“Više od desetljeća naše dvije zemlje uživale su u snažnom partnerstvu, zasnovanom na zajedničkim vrijednostima. Suverenitet i nezavisnost Kosova ostaju ključni u sigurnosti i stabilnosti na zapadnom Balkanu. SAD podržava Kosovo na putu ka integracijama u transatlantskim institucijama i nastavit ćemo raditi na unapređenju vladavine prava, iskorjenjivanju korupcije i unapređenju ekonomskog prosperiteta za sve građane Kosova”, kazao je Pompeo, prenosi Fena.

Napomenuo je da je nakon nedavnih izbora i formiranja nove Vlade Kosovo dobilo novu priliku ispuniti svoj potencijal kad je riječ i o građanima i o odnosima sa susjednim zemljama.

Rekao je da nedavna događanja signaliziraju napredak ka ulaganjima, turizmu i poslovanju sa Srbijom, “koji postavljaju osnovu za daljnji napredak na sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa u bliskoj budućnosti”.

Meta: Okončati dijalog sa Srbijom

“Upućujemo najljepše želje građanima Kosova i veselimo se korištenju trenutnog zamaha u sljedećim sedmicama i mjesecima”, poručio je američki državni sekretar.

Predsjednik Albanije Ilir Meta čestitao je predsjedniku Kosova Hashimu Thaciju 12. godišnjicu nezavisnosti Kosova te iskazao uvjerenje u okončanje dijaloga sa Srbijom.

Kaže da je uvjeren da će politički predstavnici Kosova, u koordinaciji sa strateškim partnerima, omogućiti okončanje dijaloga sa Srbijom radi normalizcije odnosa “dvije zemlje sporazumom o priznavanju nezavisnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta Republike Kosovo”.

Uvjeren je i u daljnje jačanje bratskih odnosa Albanaca na svim nivoima, prenosi Tanjug, pozivajući se na Gazetu Express.

Izvor: Agencije