Kosovo obilježava 11 godina od proglašenja nezavisnosti

Svaka odluka u vezi s Kosovom mora biti državna i institucionalna, a ne lična ili partijska (AP)

Paradom trupa Kosovskih sigurnosnih snaga u centru Prištine i svečanom sjednicom Skupštine Kosova, u nedjelju je nastavljeno obilježavanje 11. godišnjice nezavisnosti Kosova, javlja agencija Anadolija.

Pred početak vojne parade, predsjednik Kosova Hashim Thaci, čestitajući 11. godišnjicu nezavisnosti svim građanima Kosova, naglasio je da su pripadnici Kosovskih sigurnosnih snaga ponos Kosova i najbolji dokaz uspjeha i napretka države.

“Samo 11 godina prije krenuli smo zajedno put konsolidacije nezavisne Republike Kosovo, a pred nama danas imamo profesionalnu, multietničku vojsku, koja je u službi zaštite najmlađe države u Evropi i svijetu, spremne da doprinese miru u regiji, ali i svijetu”, kazao je Thaci.

On je istakao kako je odluka o formiranju Vojske Kosova bila pravedna i legitimna historijska poruka.

Predsjednik Kosova je poručio kako je put izgradnje države zahtijevao mudrost i strpljenje, kao i znati kada donijeti strateške odluke, a kada činiti kompromise.

Svečana sjednica Skupštine Kosova

“Ove godine moramo donijeti još jednu stratešku odluku za budućnost naše države, trebamo postići sveobuhvatni trajni mirovni sporazum, koji podrazumijeva recipročno priznanje i učlanjenje Kosova u Ujedinjenim narodima, dakle mirovni sporazum sa Srbijom. Ne kako bi zaboravili prošlost, nego da ne bi dozvolili da se ponove patnje i tragedija iz prošlosti”, rekao je Thaci.

Istakao je da je na putu izgradnje Kosova nezamjenjivo partnerstvo s međunarodnom zajednicom, u prvom redu sa SAD-om, ali i s Evropskom unijom, zemljama Evrope i NATO-om.

Prije parade održana je svečana sjednica Skupštine Kosova, na kojoj su govorili premijer Kosova Ramush Haradinaj i predsjednik Skupštine Kadri Veseli.

Haradinaj je tom prilikom kazao kako su Albanci narod Balkana koji je doprinio Balkanu i evropskom kontinentu, “narod koji je platio cijenu svih procesa kroz koje je prošao naš kontinent u zadnjem vijeku”.

Kako je istakao, Kosovo i danas doprinosi miru i stabilnosti.

“Radit ćemo na dobrim odnosima sa svim susjedima, a zaintresirani smo i za pravnoobavezujući sporazum za recipročno priznanje sa Srbijom u postojećim granicama i zaintresirani smo za unapređenje Kosova ka učlanjenju u NATO i EU, izražavajući poštovanje prema svim zaslužnima za našu slobodu, za konsolidaciju države, za sve saveznike Kosova”, rekao je Haradinaj.

Takse za robu iz Srbije ostaju

Veseli je izjavio kako svaka odluka u vezi s Kosovom mora biti državna i institucionalna, a ne lična ili partijska.

“U dijalog ne idemo samo zbog sporazuma sa Srbijom, nego i zato što je naš put, naše opredjeljenje, da se svaki nesporazum riješi mirnim putem. Također, kao nezavisna i suverena država, preuzimao na sebe i obaveze koje nosi suverenost u odnosu na regiju i naše strateške partnere SAD i EU”, kazao je Veseli.

Dodao je kako je Srbija zaslužila uvedene takse na uvoz robe za 100 posto zbog ponašanja prema Kosovu, ali da se mora državnički racionalno razmišljati i da odluka u vezi s taksama mora biti u skladu sa strateškim interesima zemlje u odnosu na Srbiju, ali i u odnosu na SAD i EU.

On je rekao kako je Kosovo najsigurnije kad je rame uz rame sa SAD-om i EU-om te da samo tako može pobjeđivati.

Naveo je da Vlada Kosova neće pasti zbog taksi.

Izvor: Agencije