Kosovo nije primljeno u UNESCO

Na plenarnoj sjednici Generalne konferencije UNESCO-a u ponedjeljak u Parizu Kosovo nije primljeno u članstvo te međunarodne organizacije, pošto nije dobilo neophpdnu dvotrećinsku većinu.

Od 142 države koju su glasale, 92 su podržale članstvo Kosova u UNESCO-u, protiv prijedloga bilo je 50, a 29 države su bile uzdržane, prenose mediji u Srbiji.

Za dvotrećinsku većinu je bilo neophodno 95 glasova, pa su za usvajanje prijedloga nedostajala tri glasa, prenosi Tanjug.

Bosna i Hercegovina uzdržana

Među zemljama koje nisu podržale prijem Kosova su Brazil, Kina, Španija, Rusija, Indija, Kazahstan, Bjelorusija, Palestina, Sjeverna Koreja, Slovačka, Urugvaj, Venecuela, Bahrein, Indonezija…Suzdržani su, između ostalih, bili Bosna i Hercegovina, Kolumbija, Grčka, Nigerija, Peru, Poljska, Rumunija, Singapur, Trinidad i Tobago, Tunis i Zambija, prenosi B92.

Za pristupanje Kosova UNESCO-u, između ostalih, glasali su Belgija, Francuska, Kanada, Bugarska, Belize, Irska, Island, Italija, Litvanija, Malezija, Pakistan, Panama, Norveška, Novi Zeland, Portugal, Češka, Velika Britanija, Slovenija, Švedska, Švicarska, Čad, Tajland, Turska, Afganistan, Albanija, Njemačka, Andora…

Prijedlog za prijem Kosova je prethodno obrazložen time da nije riječ o glasanju za priznanje Kosova kao države ili za ulazak u Ujedinjene narode, već zahtjev da se “građanima Kosova omogući pristup kulturnim vrijednostima i obrazovanju”, kao i da se “na kraju podrži misija UNESCO-a”, navodi B92.

Na drugoj strani, ponovljeno je da bi prijem Kosova u UNESCO značio politizaciju te organizacije, kao i kršenje međunarodnog prava.

Prethodno je Generalna konferencija, na prijedlog Srbije, glasala o odgađanju izjašnjavanja o ovoj temi, ali je taj prijedlog odbijen.

Protiv prijedloga Srbije bilo je 89 zemalja, za 59, 22 članice UNESCO-a su bile uzdržane‚ a 16 nije prisustvovalo glasanju.

Mustafa: Rasistička kampanja protiv Kosova

Premijer Kosova Isa Mustafa izrazio je duboko žaljenje zbog nedostatka međunarodnog konsenzusa o prijemu Kosova u UNESCO.

”Nažalost, jasna prozapadna orijentacija Kosova i spremnost da unaprijedimo sve konstruktivne agende smetali su Srbiji koja je u kontinuitetu, a posebno tokom ovog procesa, vodila rasističku kampanju protiv Kosova. To je utjecalo na neke države koje dijele interese sa saveznicima Srbije. Ali to nas neće nimalo zaustaviti, spremni smo neprekidno raditi kako bismo ojačali državu Kosovo i promovisali uspješan projekat koji služi interesima svih građana, bez razlike.To je naš doprinos miru, toleranciji i prosperitetu”, kazao je Mustafa.

Zamjenik premijera i ministar vanjskih poslova Kosova Hashim Thaci objavio je na profilu na društvenim mrežama da je “velika većina zemalja svijeta glasala za Kosovo”.

“Nažalost, za tri glasa nismo osvojili neophodnu apsolutnu većinu. Za deset mjeseci kampanje, kako povjerljive tako i otvorene, dali smo maksimum i ono što je važno i građani i prijatelji Kosova pružili su mnogo. Put Kosova je nezaustavljiv i mi ćemo aplicirati i postati članica i u drugim organizacijama, uključujući i UNESCO ponovo. Bog vas blagoslovio. Bog blagoslovio Republiku Kosovo”, napisao je Thaci, prenosi Anadolija.

Predsjednica Kosova Atifefe Jahjaga je neulazak Kosova u UNESCO nazvala izgubljenom šansom za unapređenje, kako je rekla, vizije vrijednosti i ciljeva kojima teži ova agencija UN-a i promovisanje ovih vrijednosti na Kosovu.

Jahjaga je na svom Facebook profilu napisala da je zahvalna “saveznicima Kosova širom svijeta na izuzetnom angažovanju i pomoći u zajedničkoj borbi”.

“Ovo angažovanje će samo imati odjeka na našu spremnost za zaštitu i očuvanje kulturnog naslijeđa koje je ujedno i svjetska baština”, napisala je ona.

Jahjaga je rekla i da je danas postalo jasno da “Kosovo uživa nepoljuljanu poodršku slobodnog i demokratskog svijeta i da je ohrabreno time što su ga podržale 92 zemlje”.

Vučić za nastavak dijaloga

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić čestitao je građanima Srbije, kako je saopćio, pobjedu povodom glasanja o članstvu za prijem Kosova na Generalnoj konferenciji UNESCO-a.

“Ovo je pravedna i moralna pobeda u skoro nemogućim uslovima, kada često ono što je ispravno ne može da računa na podršku većine”, navodi se u saopćenju, a prenosi Tanjug.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić poručio je da se zalaže za nastavak dijaloga s Prištinom.

“Moj odgovor je: radite svoj posao, nećemo kamenom da vas gađamo, niti na kamen da kamenom odgovaramo, tražimo nastavak dijaloga i da razgovorom rešavamo probleme, a ne nametanjem ili izazivanjem kriza u odnosima”, rekao je Vučić.

On je dodao bi i ovo pitanje “da je bilo pameti” bilo rješavano u okviru dijaloga, a ne pokušajima da se Srbija ”gazi ili unizi” .

“Srbiju neće niko da gazi, niko neće da unizi. Srbija to neće dozvoliti”, poručio je Vučić.

Izvor: Al Jazeera i agencije