Kosovo nije pozvano na regionalni samit

Iz kabineta predsjednika Ivanova rečeno je da Makedonija ne može pozivati Kosovo bez saglasnosti drugih, jer bi neke države otkazale učešće (AFP)

Predstavnici Kosova nisu pozvani na samit šefova država ili vlada Procesa saradnje Jugoistočne Evrope (PSJE) 1. i 2. juna u Ohridu, saopćeno je iz Kabineta predsjednika Makedonije Đorga Ivanova.

U objašnjenju Kabineta navedeno je da samit PSJE ima utvrđen format i strukturu i, saglasno osnivačkom aktu i dosadašnjoj praksi, Makedonija ne može Kosovo pozivati bez saglasnosti drugih, posebno kada je stavljeno do znanja da bi zbog takvog poteza “neke zemlje članice otkazale učešće”.

Napominjući da Makedonija ostaje privržena principu uključivanja u regionalnu saradnju, iz Kabineta su poručili da će, čim za to budu postojali uvjeti, Kosovo biti priključeno PSJE-u.

‘Antievropsko ponašanje’

Prethodno je kosovski ministar vanjski poslova Enver Hoxhaj izjavio da i pored njegovog insistiranja makedonska strana na samit u Ohrid nije pozvala kosovsku predsjednicu, što je, kako je ocijenio, “zabrinjavajuće po odnose Makedonije i Kosova, protiv duha regionalne saradnje i predstavlja antievropsko ponašanje Makedonije”.

Kosovski premijer Hashim Thaci je poručio makedonskim vlastima da prevaziđu predrasude iz prošlosti kada su u pitanju Albanci u regiji, pošto već postoji saradnja na predsjedničkom i premijerskom nivou.

Iz Kabineta Ivanova kažu da su te izjave upućene na pogrešnu adresu.

Kao prethodnica samita u Ohridu u ponedjeljak počinje konferencija predsjednika Parlamenata, a potom i susret ministara vanjskih poslova PSJE-a.

Izvor: Agencije